Шефът на Криминална полиция в Плевен стана директор на ОДМВР-Ловеч
Шефът на Криминална полиция в Плевен стана директор на ОДМВР-Ловеч / svetlomira.anastasova

Нов директор на Областната дирекция на МВР - Ловеч, представи днес министър Румяна Бъчварова. 47-годишният старши комисар Петър Енчев идва от Плевен, където е бил зам.-директор и началник отдел „Криминална полиция" в ОДМВР.

От вчера в Ловеч тече специализираната полицейска операция за борба с битовата престъпност, обяви Енчев. По думите му създадени са планове за провеждането й, като максимално са наситени малките населени места с полицейско присъствие. Хората ще видят, че има полиция и тази полиция работи, декларира той.

Имаме готовност до три седмици да назначим сътрудници по охрана и да проведем конкурсите, които са обявени, ефектът от тях ще бъде след няколко месеца, може би към септември, посочи министър Бъчварова. Като цяло МВР ще има поне 3000 служители до края на тази година. За Ловешка област са поискани 27 младши полицейски и 6 полицейски инспектори допълнително за доброволни сътрудници.

Около 3000 автомобила са включени в зимното почистване на пътищата, информира още вътрешният министър и вицепремиер. По заявка от местните щабове се включват и военните с техника - да осигурят пробива по пътищата и достъпа на екипите за работа по проблеми с електрозахранването. В момента се налага военна техника да работи в крайните североизточни райони.

Румяна Бъчварова съобщи още, че в парламента са внесени законодателни предложения за завишаване санкциите за тези шофьори, които не се съобразяват с обявено бедствено положение или забрана за преминаване по пътища. „Въпрос на възможност за парламента е как ще ги приеме и дали ще ги реализира. В момента са ниски санкциите - за тировете са до 50 лв., ние предлагаме два варианта - или изключително завишаване до 2000 лв., или административна мярка със сваляне на регистрационни табели", уточни вицепремиерът.