Снегът пречел и за събирането на боклука
Снегът пречел и за събирането на боклука / dariknews.bg

Снегонавяванията пречат на сметосъбирането, обявиха почистващите фирмите на брифинг в Община Шумен.

По техни данни по главните улици, които са изчистени, сметта е събрана. Вмалките улици и там, където казаните са в преспи, трудно се достига, каза Атанас Кулев от фирма "РТК", която чисти южната част на Шумен.

Трябва търпение и да се даде срок на толеранс, каза Валентин Велев от "Екомакс", които отговарят за северните квартали.

По думите му наклоните и баирите в Шумен създават затруднения на снегопочистващите машини и оттам се забавя и сметосъбирането.

Почистването както от сняг, така и от боклук в града продължава, увериха изпълнителите.

На брифинга стана ясно, че към едно от изолираните села в общината - Велино, по обходен маршрут вече е тръгнал екип на "Енерго-Про", който да възстанови електричеството, тъй като половината село е без ток.

Трудно се пробива пътят натам, каза Наско Анастасов от "БАРС". В селото обаче улиците са чисти, тъй като за това са се погрижили от земеделската кооперация. Хляб пък карат с трактор презнивите от село Живково.

Най-тежки са снегонавяванията, не толкова количеството сняг, обясниха от почистващата фирма. Височината на преспите достига 3 метра и дори ротор не може да я пробие. Трябва да се чисти с багер, които да изнася снега встрани и тогава да се пуска отново машина, обясни Анастасов. По думите му вчера за цял ден работа са успели да пробият 1-километрова отсечка.

Снегът пречел и за събирането на боклука
netinfo

Кметът на Шумен Любомир Христов заяви, че ще се обмисли закупуването на снегозащитни съоръжения.

В общината има няколко места със силно снегонавяване и всяка зима там имаме проблеми, обясни Красимир Косев.

Това са пътят за Велино, Друмево, край село Васил  Друмев, места на отсечката Илия Блъсков - Дибич, Мараш - Салманово и Салманово  - Радко Димитриево, отсечки от Новосел - Средня - Черенча, както и към Макак и Коньовец.