Драко и Мими помагат на деца от други етноси да научат български
Драко и Мими помагат на деца от други етноси да научат български / netinfo
Драко и Мими помагат на деца от други етноси да научат български
92033
Драко и Мими помагат на деца от други етноси да научат български
  • Драко и Мими помагат на деца от други етноси да научат български

Международно дружество „Елиас Канети“ реализира проект за обучение по български eзик за деца с друг майчин език в предучилищна възраст и първи клас. Проектът стартира на 01.09.2015 г., срокът за изпълнение на всички предвидени дейности е 36 месеца, а приключването е не по-късно от 31.08.2018 година. Партньори са няколко организации, а целевата група са около 40 деца от основните училища „Ангел Кънчев“ и „Алеко Константинов“, и от ЦДГ Червената Шапчица.

Основната цел на този проект е да се създаде научно обоснована концепция за обучение по български език като втори език за предучилищна възраст и първи клас. Концепцията ще позволи, децата да получат оптимална езикова подготовка по български език за успешен старт в училище. По този начин ще се противодейства на отпадането от училищната система във възможно най-ранен етап. С това, LAD проектът допринася за постигането на образователните цели на стратегията Европа 2020, съобразно която броя на отпадналите от училище трябва да падне под 10% до 2020 г.

Проектните дейности накратко са:

- Разработване на учебни материали за български език като втори език за деца в предучилищна възраст (5 г. и 6 г.) и първи клас (7 г.). Учебните материали ще бъдат разработени на визуално-игрова основа, мотивиращи към говоренето, събуждащи детското любопитство и креативност.
-
Разработване на методология за преподаване на български език като втори език
-
Подготовка и обучение на педагози по изготвената методология

- Разработване на модел за работа с родители
-
Прилагане на концепцията в партньорските училища
-
Активно приобщаване на родителите в образователния процес на децата им
-
Информационни срещи за повишаване на осведомеността и сензибилизация за тематиката и за разпространение на разработената методoлогия

Чуйте повече по темата от разговора с Нина Александрова и д-р Анастасия Новикова-представители на дружество „Елиас Канети“.