• Размер на шрифта:

Тютюнопушенето ще отнема живота на 8 млн. души годишно през 2030-а

10 януари 2017 07:49 | Редактор: Велина Величкова

Тютюнопушенето ще отнема живота на 8 млн. души годишно през 2030-а
© Thinkstock/Getty Images  

Разходите на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, ще надвишат 1 трилион долара годишно и пушенето ще убива с 30 на сто повече хора през 2030 г. в сравнение със сега. Това сочи публикувано днес проучване на Световната здравна организация и американския Национален институт за борба с рака, предаде Ройтерс.
Разходите далеч превишават глобалните приходи от данъците над тютюна, оценени от СЗО на около 269 милиарда долара през 2013-2014 г.

С колко съкращават живота ни вредните навици?

"Броят на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, се очаква да нараснат от около 6 милиона годишно на около 8 милиона през 2030 г. Над 80 процента от тях вероятно ще бъдат в страните с ниски и средни доходи", се посочва в проучването.

Близо 80 на сто от пушачите живеят в тези страни, а като цяло общият брой на пушачите в света се увеличава. Според здравни експерти тютюнопушенето причинява най-голям брой смъртни случаи в света, които биха могли да се предотвратят.

Десет интересни факта за тютюнопушенето

Според проучването от 688 страници, за което са дали принос около 70 учени, "тютюнопушенето предизвиква около 1 трилион долара разходи годишно за здраве и загуби от намалена производителност".

Икономическата цена на тютюнопушенето вероятно ще расте и въпреки че правителствата разполагат с инструменти за намаляване на употребата на тютюн, както и на свързаните с нея смъртни случаи, повечето от тях не са използвали ефикасно тези инструменти. "Опасенията на правителствата, че контролът над тютюнопушенето ще има вредно влияние над икономиката, не са подкрепени с доказателства. Науката казва ясно: сега е време за действия", гласи докладът.

Сред евтините и ефикасни начини за намаляване на тютюнопушенето са повишаване на цените и акцизите над тютюна, цялостна политика за ограничаване на пушенето, пълна забрана над рекламата на тютюневи изделия и предупреждения на цигарените опаковки, се казва в доклада.

10 вредни навика, за които ще си плащате след 10 години

По оценка на СЗО правителствата са похарчили по-малко от 1 милиард долара за контрол над тютюна през 2013-2014 г., добавя Ройтерс.

Източник: БТАЕтикети: тютюнопушене, тютюнопушене разходи, тютюнопушене смърт

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#2

да мрат - 11.01.2017 г. 09:19:05

само че за болестите които човек сам си причинява, трябва и сам да си плаща леченито

#1

иванчУ - 10.01.2017 г. 23:26:43

т.е. казано с цифри 1 от 750 човека умира от тютюнопушене, а според http://m.profit.bg/news.php?id=120101 е повече вероятно да те разстрелят в САЩ или да умреш от случайно падане, от колкото от цигари.....

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Вчера една циганка ме спря на пътя и вика: - Дай, бате, да ти гледам на ръка... - Е, на, гледай! - викам аз -… Виж още