Искат още 800 000 лева за ремонта на Дома на пловдивските художници, 1 милион отиват за Зоокъта
Искат още 800 000 лева за ремонта на Дома на пловдивските художници, 1 милион отиват за Зоокъта / снимки: Искра Койчева, Дарик радио Пловдив

Още 800 000 лева за ремонта на Дома на пловдивските художници поиска на общественото обсъждане на Бюджет 2017 председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Както Дарик вече съобщи, 1 милион лева са заложени във финансовата рамка на Общината за реконструкцията на сградата. Според Фурнаджиева обаче, те не са достатъчни за цялостния ремонт на Дома, за който дружеството има изготвен проект.

Бюджет 2017 на Пловдив - за какво отиват 276 милиона лева?

Общо 30 – на граждани, заедно с представителите на администрацията и на медиите, присъстваха на обществения дебат в залата на ОбС на града. От страна на Община Пловдив дойдоха зам.-кметовете Амелия Гешева, Димитър Кацарски, Георги Маринов, главният секретар Ангелина Топчиева и финансистката Виктория Чавдарова.

Искат още 800 000 лева за ремонта на Дома на пловдивските художници 1 милион отиват за Зоокъта
netinfo

32 милиона и 693 хиляди лева е преходният остатък в бюджета на Пловдив за 2017-та година, стана ясно от представянето на финансовата рамка на документа. Освен заложените средства за образование, здравеопазване, култура, спорт, социални дейности и инфраструктурни проекти, в него са предвидени и 1 милион лева за Зоопарка.

„Те се формират по следния начин - 450 000 лева се прехвърлят от миналата година за плащане на последната 10% - ва вноска при подписването на Акт 16 на съоръжението, малко над 200 000 лева отиват за изградените допълнителни огради, за които настояваха консултантите от МОСВ, а останалите за хабитат на тигъра“, обясни за Дарик зам.-кметът Димитър Кацарски.

Няколко предложения постъпиха от граждани и общественици с искане за промяна в бюджета на града за тази година. Христо Терзиев предложи състезателят по мото крос Иван Грозев да бъде подпомогнат финансово в спортната си дейност от общината. Васил Къдринов отново поиска отпускането на месечни ваучери за храна на служителите на "Чистота" и "Градини и паркове“. Димитър Димитров настоя градската управа да дава по 20 лева месечно на Дома на учителя за консумативи, а Емил Миразчиев напомни на общинарите, че сградата на Баня Старинна се нуждае от ремонт.

Кметът на „Южен“ Борислав Инчев поиска 60 000 лева за изграждане на нова детска площадка в парк „Белите брези“ и още 80 000 лева за ремонт на две улици в района. Той подкрепи финансирането на състезателя по мото крос, като предложи сумата да бъде фиксирана на 5 хиляди лева.

Жителката на "Централен" Стоянка Петкова отново настоя за отпускане на средства за допълнително обезопасяване на пешеходните пътеки до учебни заведения с неравности по платната тип "габърчета". Предложението тя направи и на миналогодишното обсъждане на финансовата рамка на града.

Припомням, че Бюджет 2017 на Пловдив  възлиза на 276 милиона лева. До гласуването му на 26 януари той може да претърпи някои промени.