Работодатели от Кърджалийско заявиха 227 работни места за над 2,7 милиона лева по европрограма
Работодатели от Кърджалийско заявиха 227 работни места за над 2,7 милиона лева по европрограма / netinfo

Общо 123 заявки за 227 работни места от работодатели на стойност 2 742 908 лева одобри на първото си за годината заседание Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в Кърджали. Работодателите са от всички общини на Кърджалийска област , а заявките са за безвъзмездна помощ  по две схеми, финансирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г – „Обучения и заетост” и „Обучения и заетост на младите хора”.

По първата схема кандидатстваха 206 работодатели от цялата област. Комисията одобри 51 заявки за 154 работни места на обща стойност 1 169 906 лева. За цялата страна по тази схема предстои да бъдат разпределени общо 35 млн. По втората схема – за обучение и заетост на младите хора, за финансиране бяха гласувани 72 от общо 73 подадени предложения на стойност 1 583 002 лева. В национален мащаб ресурсът на тази схема е 60 млн. лева.

На заседанието присъстваха директорът на регионалната служба по заетост в Хасково Господин Господинов, представители на Бюрата по труда, общините, работодателските организации, синдикатите и др. Комисията се оглавява от заместник областния управител Румен Младенов.

По двете схеми кандидатстват работодатели от реалния сектор, общини и общински предприятия. За „Обучения и заетост” целевата група са неактивни и безработни лица на възраст над 29 г., регистрирани като такива, като приоритетно ще бъдат подкрепяни хора с основно или по-ниско образование, продължително безработни и такива в предпенсионна възраст. Втората схема „Обучения и заетост на младите хора” е за лица до 29-годишна възраст.