Мариана Бояджиева: Защитавахме нашите цели за социална справедливост и  гарантиране на социалната и националната сигурност
Мариана Бояджиева: Защитавахме нашите цели за социална справедливост и гарантиране на социалната и националната сигурност / DarikNews.bg

"БСП лява България"  е активна лява опозиция, която  защитаваше конституционализма и парламентаризма. В Народното събрание ние защитавахме нашите цели за социална справедливост и гарантирането на социалната и националната сигурност”, заяви народният представител Мариана Бояджиева, която днес отчете двегодишната си парламентарна дейност.

"По време на дясното управление на ГЕРБ бяха орязани социалните придобивки на българските граждани. Работихме в трудна парламентарна обстановка, но се стремяхме да осъществяваме социалната политика", каза още Бояджиева.

26 законопроекта за изменение и допълнение на различни закони са внесени в  43-ия парламент от "БСП лява България”, съобщи Бояджиева. Тя  е автор на поправките в Закона за радио и телевизия, с които се въвеждат норми за ограничаване излъчването на програми, които показват жестокост и насилие. Целта е да се предпазят децата, обясни Мариана Бояджиева. Народният представител е автор и на мерки за решаване на проблема с "гърмящите реклами”.

В Закона за висшето образование Бояджиева  е вносител на предложение за намаляване на студентските такси с 1/3  и  въвеждане на базови заплати за преподавателите във висшите учебни заведения. Съвносител е на промени в Закона за меценатството и в Закона за вероизповеданията. "Винаги активно съм участвала в дискусии", заяви още Бояджиева.

"Ние предложихме връщане на прогресивното подоходно облагане, намаляване на ставката за ДДС на стоки за деца и услуги за хората с увреждания. Противопоставихме се  на изтеглянето на безпрецедентния за българската държава дълг от 16 млрд. лева. Обявихме се против пенсионната реформа, която увеличи и възрастта, и стажа за пенсиониране на българските граждани. В здравеопазването основната ни цел беше да минимизираме негативните последици от реформата на министър Москов, която води до изтласкване на държавата от здравеопазването и до пълното й заменяне с пазара", отчете още Мариана Бояджиева.

"В образованието отстоявахме позицията, че средното образование трябва да запази обществения си характер и да бъде гарантирано за всички деца в България. Държавата да осигурява средства за държавните и общинските училища. В ситуация, в която много хора са затруднени с ниски доходи, не бива да се отделят средства за частните училища”, каза Бояджиева. "Много от предложенията ни не получиха подкрепа в Народното събрание заради политическо високомерие. Това беше и причината да не бъде чут гласът на опозицията", заяви народният представител.

Мариана Бояджиева е участвала в изготвянето на 33 законопроекта за второ четене. "Направих предложение за увеличаване на парите за поддържане на пътната мрежа във Великотърновска област и  осигуряване на средства за транспорт при доставката на стоки от първа необходимост в малките населени места в планинските райони, като общините Елена, Златарица и Велико Търново", отчете още Бояджиева. 

Тя е вносител и на предложения за изменения в законите за насърчаване на научните изследвания и културното наследство.

"Винаги съм настоявала за повече средства за образованието и културата. Цинично е отношението на ГЕРБ за парите за БАН. Подобно е отношението към проблемите на културата", заяви още народният представител. И обясни, че са подготвили писмо до министъра на финансите за повече пари за работещите в културните институции. "Грижата за културата не е приоритет за тях обаче", каза още Бояджиева.

Мариана Бояджиева  е недоволна, че никакви пари  от хазарта не са постъпили във фонд "Култура”. Тя е отправяла питания към министъра на културата Вежди Рашидов, но отговор за сума, която трябва да постъпи няма. В Закона за хазарта е предвидено еднократно да се предоставя сума на Министерство на културата. Пари обаче не са отчислявани нито за 2015, нито за 2016 година, обясни Бояджиева.

Според нея е грешно и решението  професионалните гимназии от сектора на селското стопанство да минат на подчинение на общините. "Те няма как да се справят с издръжката, защото има нужда от много пари за поддръжка на машини, земя и сградите. Проблемите са за по - малките общини, в които е трудно", обясни Бояджиева.

Тя е поставила 49 актуални  питания към представители на изпълнителната власт, а въпросите са били насочени предимно към проблеми в пътната инфраструктура, финансирането на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий”, с процедурата за избор на ректор на СА "Д. А. Ценов” в Свищов

"Със сигурност останаха много несвършени неща. Започваме нашата кампания и ще приема номинации и ще участват в състезанието", обяви Бояджиева. "Мотивирани сме за много сериозна работа", заяви още народният представител.

БСП може да постигне висок резултат в областта на предстоящите парламентарни избори, твърди Мариана Бояджиева.