Каква е обстановката в Североизточна България
Каква е обстановката в Североизточна България / netinfo

Зимната обстановка в страната остава усложнена, но постепенно се нормализира. В областите Добрич, Разград, Силистра, Шумен и Монтана ситуацията остава най-тежка. Все още е ограничено движението в тези области, но част от главните пътища в тях вече са проходими.

Две населени места в област Силистра или общо 190 клиента остават без ток.

Преспите и снегонавяванията затрудняват достъпа на техника до мястото на аварията. Очаква се до няколко часа повредата да бъде отстранена с помощта на тежки машини на „Гражданска защита", които в момента пътуват към останалите без електрозахранване населени места.

Всички аварии на територията на ЧЕЗ и на EVN са отстранени.

Топлоподаването в Перник постепенно се възстановява. Към момента температурата на топлоподаване е 75 градуса, а до 18 часа тази вечер се очаква да достигне 85-90 градуса, което е оптимално за нормално топлоподаване.

Магистралите в страната са отворени за движение за всички превозни средства.

Вижте какви са ограниченията по първокласните пътища

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: Отворен за всички МПС.

- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна:

ОПУ Варна: път I-2 е отворен от Варна до Неофит Рилски, след което в посока Шумен е затворен; ОПУ Шумен: граница ОПУ Разград до Белокопитово е затворен - работи се, от Белокопитово до граница ОПУ Варна проходим без ограничения.

- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: Отворен за всички МПС.

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен:няма.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: няма.

- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: отворен за всички МПС.

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: Ограничено е движението на МПС над 12 т. поради влошени метеорологични условия;ОПУ Шумен:Път I-7 граница Силистра до обходен път Шумен- кръстовище с I-2 проходим с ограничение до 3,5 т с обходен път Хитрино - Тимарево, от кръстовище I-2 - I-7 до Върбица проходим при зимни условия без ограничения; ОПУ Силистра: Възстановено движението на МПС до 3,5 т от Силистра до граница ОПУ Шумен.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: ОПУ София: Отворен за всички МПС.

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: Бургас-Варна отворен над 12 и задължително с вериги; Варна-Балчик-Каварна-Дуранкулак отворен за МПС до 12 т.

Информация за второкласните и третокласни пътища към 15.00 часа вижте тук

Повече за пътищата вижте тук

Във Варненско пътят Варна-Добрич е отворен за движение от тази сутрин, като ограничение няма само за автомобилите до 12 тона. Същото ограничение е в сила и за отсечката Варна-Балчик-Каварна-Дуранкулак, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура". Без ограничения се пътува по магистралите „Хемус" и „Черно море". Старият път Варна-Шумен е отворен до Неофит Рилски, след което в посока Шумен е затворен. Затворени остават отсечките Варна-Кичево, Кичево-Аксаково, Суворово-Ветрино, Падина-Житница-Провадия и Кривня-Равна-Неново. Продължава работата по възстановяване на нормалния ритъм на живот в Добричка област. С високопроходим автомобил на Пожарна безопасност и защита на населението е доставена специализирана храна и лекарства за малко дете в село Огняново, община Крушари, информираха от Областна администрация. С такава техника е доставен и хляб в Дома за възрастни в село Добрин, а възрастна болна жена е превозена до общинския център Крушари, където е била поета от своите близки. „Роторни снегорини на Областно пътно управление прочистват пътя от Тервел в посока Коларци-Ефрейтор Бакалово-Крушари. Другото направление, по което се работи в община Крушари е от общинския център до село Капитан Димитрово, като пътната отсечка до село Коритен е вече пробита", информира Областният управител Детелина Николова.

Към 16.00 часа по данни на дежурния в ОПУ Добрич за движение е отворен пътя Добрич-Силистра през Тервел и Алеково, а Добрич-Варна е отворен за всички превозни средства, включително и за над 12-тонни МСП.

Остава в сила бедственото положение в общините Добричка и Генерал Тошево. На територията на община Добричка е отворена отсечката Одринци-Ведрина, в посока Вълчи дол. БАТ машината на ВМС е стигнала до Пчелник в посока Карапелит, а роторният снегорин на военното формирование в Шабла доближава село Спасово.

От ЖП гарата в Добрич информираха, че днес са временно отменени курсовете на пътническите влакове по линията Добрич-Кардам и обратно и Добрич-Варна и обратно заради повреда в локомотива. Бързият влак София-Добрич се движи по разписание. От Автогара Добрич автобуси се движат в посока Варна и обратно, до Балчик и обратно. Автобуси днес са обслужвали и линиите Добрич-Победа-Свещарово и Добрич-Дончево-Драганово. Отворен е пътят в двете посоки от и за Генерал Тошево. Работи се по разширяване на трасето от Генерал Тошево до Кардам.

Според официалната информация от Областна администрация няма населени места без електрозахранване, а без водоподаване в областта са общо 12 села.

Отменено бе частичното бедствено положение за пет от селата в Тервелско, където обстановката се е нормализирала, съобщиха от Областния съвет за сигурност.

Няколко от републиканските пътища в област Шумен са проходими, съобщиха от Агенция Пътна инфрастурктура. Това са Велики Преслав - Търговище, където няма ограничения за превозните средства. "Ришки" проход е отворен за движение, като има ограничение за МПС над 12 т да са с вериги. Третокласни пътища Ивански-Янково, Смядово - Велики Преслав и Риш- Върбица са отворени за движение без ограничения. Пътят от Радко Димитриево до Друмево все още е затворен за движение,но се работи за пробиването му с роторен снегорин. движението по птя Нови Пазар - Памукчии - Преселка - Тръница е отворен до Преселка без ограничения, Преселка - Тръница е ограничено движение на всички МПС. Отсечката Пристое - Ц.Брод -Шумен все още е непроходима, работи се с ротор за отстраняване на снегонавявания.

Движението по направленията Търговище-Попово и Търговище-Разград е възстанвовено, съобщиха властите в Търговище. В района на село Дралфа, по пътя за Попово, е имало преспи с височина над 2 метра, а до село Бистра в посока Разград навяванията са били над 150 сантиметра. През деня днес за пореден път бяха разчиствани пътищата към много от селата в община Търговище, бяха пробити и преспите в направлението Миладиновци-Маково-Кръшно, до Пайдушко, Стража-Черковна-Драгановец и пътят до Момино.

Обявеното преди два дни бедствено положение в община Омуртаг все още е в сила, заяви пред Дарик кметът Ешреф Ешрефов. До повече от 20 села в региона няма достъп. Хляб и вода за населението се доставя със специализирана високопроходима техника, каза още кметът. Пътищата от трети клас в общината са проходими при зимни условия. От днес започна почистването и на шосетата от четвърти клас.

Заради ледохода по Дунав се препоръчва ограничаване на корабоплаването

Заради ледохода по река Дунав се препоръчва на корабособствениците да ограничат корабоплаването. Това е една от мерките, която е взета на заседание на Оперативния център, свикан заради явлението, съобщи областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев.

Ледоходът по реката на места в българския участък е над 50 процента. По думите на Бурджиев това е сериозно количество лед, като плавателните средства трябва да бъдат прибрани в зимовници, в лимани или в естествени укрития, за да бъдат избегнати щети.

Железопътната инфраструктура в страната е напълно проходима при зимни условия, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/.
Аварийните екипи и техника на компанията разчистват в районите на силен снеговалеж и снегонавявания.

По график се изплащат пенсии във всички областни градове на страната, съобщават от "Български пощи" ЕАД.

Нормално протича процесът в областите София, Благоевград, Габрово, Варна, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище и Хасково.

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната, закъснява изплащането на пенсии в региона на Свищов и Павликени, в няколко врачански, монтански, пловдивски и разградски села. Нарушен ще бъде графикът и в някои райони около Бургас и Ямбол.

Днес няма да се изплащат пенсии в общините Две могили, Бяла, Бобов дол и Таваличево.

"Български пощи" ЕАД има готовност да възстанови работния процес по изплащане на пенсии в областите Добрич, Шумен и Силистра веднага щом метеорологичните условия позволят това.

В населените места, където има забавяния при изплащането на пенсии, са уведомени кметовете и пенсионерите.