Нова порция сняг в Пловдив, екипи на Чистота се включват в почистването на училищните дворове
Нова порция сняг в Пловдив, екипи на Чистота се включват в почистването на училищните дворове / Дарик Пловдив/ архив
Нова порция сняг в Пловдив, екипи на "Чистота" се включват в почистването на училищните дворове
92023
Нова порция сняг в Пловдив, екипи на "Чистота" се включват в почистването на училищните дворове
  • Нова порция сняг в Пловдив, екипи на "Чистота" се включват в почистването на училищните дворове

През нощта в Пловдив се очаква нов снеговалеж, съобщи шефът на общинското почистващо предприятие Иван Стоянов. По думите му, според синоптичните прогнози снежната покривка, която ще се натрупа в града, ще е между 10 и 15 см. 8 екипа на „Чистота“ вече подпомагат изчистването на дворовете на училищата и градините, за да може учебният процес от четвъртък да започне нормално, каза още той.

В 14 часа днес в Община Пловдив се събира кризисен щаб, който ще обсъди мерките за почистването и обезледяването в Пловдив, предвид новата снежна покривка и очакваните минусови температури. След обработването със сол на основните пътни артерии в града, екипи на общинското предприятие влизат и във вътрешно кварталните улици, където почистването се затруднява заради паркираните автомобили, допълни Стоянов. Заради образувалите се заледявания, жените ръчен труд работят основно по обработването на тротоарите със солно пясъчна смес и калциев хлорид.

Над 30 предписания са издадени вече от Общинския инспекторат за непочистен сняг пред търговски обекти. Досега за обработването на Пловдив са използвани 1000 тона сол и 3 700 тона калциев хлорид.

Кметът Иван Тотев призова собствениците на частни сгради да ги почистват от образувалите се ледени висулки. Самотните възрастни хора могат да се обръщат за съдействие към общинската администрация за осигуряване на помощ при закупуването на необходимите хранителни и други продукти, допълни той.

Капацитетът на Общинския приют и Дома за стари хора на Коматевско шосе не е запълнен на 100%, съобщи от своя страна зам.-кметът Георги Титюков. В социалните институции има над 10 свободни места, като при необходимост могат да се разкрият още.