Григор Димитров отвя Нишикори и стана шампион в Бризбейн
Григор Димитров отвя Нишикори и стана шампион в Бризбейн / Guliver/Getty Images

Григор Димитров успя да надиграе петия в света Кей Нишикори в три сета и вдигна трофея на турнира в Бризбейн. Първата ни ракета се наложи над японеца с 6-2, 2-6, 6-3 след близо два часа тенис от най-висока класа на корта „Пат Рафтър Арина".

Гришо бе загубил предните си три мача с японеца, но днес го елиминира в най-важния двубой между двамата.

Григор Димитров отвя Нишикори и стана шампион в Бризбейн
netinfo
Първият гейм премина доста оспорвано. Кей Нишикори на два пъти имаше точка за пробив, но Димитров успя да се справи в двата случая и да поведе с 1:0. Нишикори спечели своето подаване във втория гейм без особени затруднения - 1:1. Японецът поведе с 30:0, след което добро отиграване на Гришо доведе резултата до 15:30. Азиатецът на продължи с уверената си игра и затвори частта при 40:15. Третият гейм премина маратонски. Гришо успя да спечели подаването, след много трудни и оспорвани разигравания. Българинът успя да неутрализира точка за пробив на световния номер пет, а след това с търпелива игра дочака своя момент и с блестящо изпълнение от форхенд приключи частта в своя полза - 2:1. Нишикори не срещна трудности и взе подаването си за 2:2. Гришо поведе с 40:0 в петия гейм. Нишикори се отличи с добър ретур при втория сервис на съперника. Това обаче не смути Григор, който с втория си ас излезе отново напред - 3:2. В шестия гейм се разкри първият шанс за пробив пред Гришо. Българинът реагира добре на ретур на Нишикори и в последствие отвърна с хубав форхедн, за да може да увеличи преднината си на 4:2. Гришо затвърди пробива си в следващата част, като спечели подаването си и поведе с 5:2. Димитров реализира и втори пробив в осмия гейм, след който спечели първия сет - 6:2.

Гришо затвърди добрата си игра и спечели подаването си и в първия гейм на втория сет - 1:0. Нишикори успя да измъкне втората част на втория сет и да постигне равенство в геймовете - 1:1. Японецът съумя да спаси точка за пробив с изненадващо за него излизане на корта и така спечели подаването си и прекъсна серията на Димитров от пет поредни гейма. Григр излезе отново напред след бърз трети гейм - 2:1. Азиатецът поведе в четвъртата част с 15:0, а Димитров успя да изравни. Възвърнал самочувствието си, Нишикори затвори гейма при 40:15, а в следващия реализира и пробив. Гришо успя да спаси две точки за пробив, но при третата възможност световният номер 5 не допуска грешка и постави българина в позиция на догонващ - 3:2. Нишикори направи страхотен сервис-гейм и само след минута и шест секунди увеличи аванса си на 4:2. Опонентът на хасковлията затвърди добрата тенденция в играта си във втория сет с нов пробив, след който преднината му набъбна на 5:2. Гришо сякаш не успя да се отърси от шока и не оказа необходимия отпор на Нишикори в осмия гейм. Нишикори поведе набързо с 40:0 и за около минута приключи частта и сета с успех - 6:2.

Преди началото на третия сет Нишикори използва медицинска пауза. Това забави старта на решителната трета част. Същевременно Димитров стартира добре и взе първия гейм на нула - 1:0. Гришо имаше възможност да пробие Нишикори във втория гейм. Тенисистът от страната на изгряващото слънце обаче обаче успя да неутрализира и с ас постигна изравняване - 1:1. Последва перфектен гейм за Димитров, в който първата ни ракета не остави шанс на съперника си. След 40:0 Григор отново излезе напред. Нишикори изостана в началото на четвъртия гейм, но след това навакса и след 40:15 стигна до паритата. Григор поведе с 40:15 в следващата част, след което допусна двойна грешка. Българинът сервира в тялото на Нишикори и спечели гейма - 3:2. Нишикори спечели подаването си за 3:3, а при резултат 40:15 в полза на Нишикори, Гришо изпита болка в левия си глезен, но даде знак, че може да продължи. Така без особени затруднения българинът спечели следващата част на нула - 40:0.

Григор Димитров отвя Нишикори и стана шампион в Бризбейн
netinfo
По пътя си към трофея най-успешният български тенисист отстрани последователно Стив Джонсън (6-2, 6-3), Никола Маю (6-2), Доминик Тийм (6-3, 4-6, 6-3) и миналогодишния шампион Милош Раонич (7-6, 6-2).

Григор Димитров вече има пет титли в кариерата си. Първата от тях завоюва през 2013 г. в Стокхолм, другите три през 2014 г. в Акапулко, Букурещ и Лондон. Спортист №1 на България за 2014 г. игра на финала в Бризбейн и през сезон 2013, но тогава отстъпи пред Анди Мъри.

Благодарение на успеха си в Бризбейн тази седмица Димитров в понеделник ще измести в ранглистата на АТР Лука Пуй и Роджър Федерер и ще се настани на 15-а позиция в класацията.

Източник: БГНЕС, Gong.bg