Автобус с японски туристи и партиен лидер закъсаха в снега
Автобус с японски туристи и партиен лидер закъсаха в снега / Thinkstock/Getty Images
Автобус с японски туристи и партиен лидер закъсаха в снега
92009
Автобус с японски туристи и партиен лидер закъсаха в снега
  • Автобус с японски туристи и партиен лидер закъсаха в снега

Автобус с 40 японски туристи и закъсал с автомобила си партиен лидер са спасили през изминалата нощ екипите на АПИ и Гражданска защита. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след заседание на оперативния щаб, който следи зимната обстановка.

Снежна блокада: Трети ден затворени пътища (ВИДЕО)

Към тази сутрин 90 населени места в Североизточна България са без ток. Усложнена остава и пътната обстановка в областите Силистра, Добрич и Шумен.

От Оперативния щаб отчитат изминалата нощ като спокойна, без данни за бедстващи хора с две изключения. Първото е автобус с японски туристи, който въпреки забраната е преминал по пътя Шумен-Разград и е закъсал в преспите.

Те са пътували към Русе, за да влязат в Румъния, тъй като им предстоял полет от летището в Букурещ. Очаква се туристите да бъдат транспортирани към Велико Търново, за да могат оттам да стигнат до Русе.

46-годишният шофьор на автобуса категорично отказал да бъде евакуиран, държал се е арогантно. Съставен му акт по Закона за движение по пътищата. С него се поддържа непрекъсната връзка по мобилен телефон, твърди, че е добре и че не се нуждае от помощ.

 

Автобус с японски туристи и партиен лидер закъсаха в снега
netinfo
Вторият случай е на лидер на партия, чието име не беше споменато, който е попаднал с колата си в снега по пътя Добри дол - Монтана и е вдигнал на крак екипи на АПИ и на Гражданска защита да го спасяват, като спасяването е продължило до 3:30 сутринта.

Оранжев код за екстремно ниски температури е обявен в 4 области

Шефът на Гражданска защита гл.комисар Николай Николов съобщи, че 90 селища в Североизточна България към тази сутрин нямат ток. Днес армията ще се включи в подпомагането на справянето с авариите. По думите на Николов се очаква стихване на вятъра, което ще направи възможно изпращане на летателна техника, за да се види къде точно са големите аварии в електрозахранването.

Пътната обстановка остава усложнена в областите Силистра, Добрич и Шумен поради силния вятър и снегонавяванията. Това съобщи министърът в оставка Лиляна Павлова. Пътят Варна-Добрич вече е отворен. Днес се очаква и отварянето на Ришкия проход, а всички останали главни проходи у нас са отворени за движение.