И в Девня удължиха ваканцията
И в Девня удължиха ваканцията / Пресслуба Община Девня

Зимната ваканция в Девня ще бъде удължена с още един ден и учениците ще се завърнат в класните стаи на 10 януари, вторник.

Причината е неблагоприятната прогноза за времето и невъзможността на отоплителните инсталации в двете девненски училища да постигнат необходимите температури за нормално и безопасно протичане на учебния процес, заяви кметът Свилен Шитов.

По време на вечерния си обход в общината кметът посети и проблемните участъци, в които вятърът много бързо образува снегонавявания. Цялата налична техника е мобилизирана, за да не се допуска затваряне на пътни участъци. Ще се работи денонощно, подчерта кметът.

Приоритет за общината на този етап са главните пътища и булеварди, които се обработват непрекъснато, но тежка техника рине и опесъчава периодично и второстепенните отсечки.

 

Най-голям проблем за девненци по време на неблагоприятната метеорологична обстановка на 6 януари се оказаха амортизираните съоръжения на „Енерго Про“. Паянтови стълбове и преплитащи се оголени жици, които образуват високоволтови дъги, не само че предпоставят постоянни сривове в мрежата на монополиста, но и застрашават живота и здравето на хората. Отделно от това аварийните групи на "Енерго-Про" се оказаха твърде малобройни, за да се справят своевременно с възникналата извънредна ситуация. „Недопустимо е електроенергийната мрежа на един индустриален град да зависи от милостта на ветровете!“, категоричен е Свилен Шитов.