Снежни бури и студове сковаха части от Европа
Снежни бури и студове сковаха части от Европа / БГНЕС

Снежни бури връхлетяха днес части от Европа, вземайки жертви и предизвиквайки транспортни затруднения, предаде Асошиейтед прес.

В Полша студената вълна отне живота на петима човека за едно денонощие. Температурите в някои райони паднаха до минус 25 градуса по Целзий, на места ветровете достигнаха 90 км/ч, а над 2000 домакинства останаха без отопление в южната част на страната заради повреда на основен тръбопровод. В Германия температурите паднаха под минус 25 градуса тази нощ, след като бурята Аксел донесе леден въздух от Арктика.

Германско пристанище под вода заради бурята "Аксел", сняг и студ сковаха Полша (СНИМКИ)

В столицата на Финландия Хелзинки температурите паднаха до минус 23 градуса тази сутрин. Същите рекордно ниски температури бяха отчетен и в Латвия.

Бурни ветрове бушуваха днес край бреговете на Западна Норвегия и станаха причина за отмяната на фериботи. В Дания заради мразовитото време и силния вятър има закъснения на влакове. Част от железопътна линия дори беше затворена.

Италия също беше връхлетяна от ледени ветрове, снеговалеж и ниски температури, които създадоха тежки условия за много от хората, останали без дом след земетресенията миналата година, отбелязва ДПА.

В централната част на страната дебела снежна покривка, лед и отрицателни температури посрещнаха на Богоявление бездомните оцелели от три земетресения, поразили областите Марке, Лацио и Умбрия през 2016 г. По данни на властите 11 268 разселени хора живеят в момента в хотели, фургони, палатки и местни сгради. През нощта температурите паднаха до минус 8 градуса в някои части на Сицилия и минус 10 в южната област Базиликата. Според метеоролози това са били "най-студените 48 часа през последните няколко десетилетия".

Необичайни студове се очакват в Москва този уикенд, посочва ТАСС, като цитира руското министерство на извънредните ситуации.

Пресслужбата на ведомството заяви, че на 7 и на 8 януари се очаква температурите през нощта да паднат до минус 35 градуса. Министерството препоръча на жителите на Москва и на туристите да се въздържат от продължителен престой на открито, да са топло облечени и обути. То предупреди, че заради ниските температури има по-голям риск от пожари в жилищата и административните учреждения.

Източник: БТА