Дежурни екипи ще чистят улици и булеварди и през нощта
Дежурни екипи ще чистят улици и булеварди и през нощта / Дарик Варна, архив

Обстановката във Варна е нормална при зимни условия. Основните пътни артерии се почистват, обхождат се от дежурни екипи. На терен работят 32 снегорина и 18 единици малогабаритна и специализирана техника /бобкат, багер/. Екипите ще продължат да работят и през нощта, за да осигурят нормална обстановка и проходимост на улиците.

От сутринта до 16,30ч. днес при дежурния в  Община Варна са получени 17 сигнала във връзка с усложнената обстановка – за снегонявявания, паднали клони и заледявания. Няма данни за бедстващи лица. Със съдействието на общината екипи са оказали помощ за предвижването на 4-годишно дете с температура от село Яребична, Община Аксаково. То е откарано успешно в болница в морския град. 

Четирима души са потърсили подслон и са настанени днес следобед в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. Създадена е необходимата организация, осигурено е отопление и храна. Във връзка с прогнозите за понижаване на температурите, в социалното заведение имат готовност за настаняване на още хора при необходимост. Във всички районите на общината има дежурни, които са готови да реагират при усложнена зимна обстановка. Гражданите могат да подават сигнали на оперативния дежурен в общината на телефон 052/820 112.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, клон Варна, през следващото денонощие ще бъде облачно, валежите ще отслабват като интензивност и през деня по крайбрежието почти ще спрат. Вятърът през нощта ще се ориентира от север-северозапад, като след полунощ и утре през деня постепенно ще отслабва. С нахлуването на още по-студен въздух минималните температури ще се понижат до минус 13 - минус 8 градуса и през деня съществено няма да се променят. За Варна минимална температура около минус 11 градуса, максимална минус 9. Изгледите за периода неделя-вторник са температурите още да се понижават.