Понеделник и вторник ще бъдат неучебни за всички училища в община Велико Търново
Понеделник и вторник ще бъдат неучебни за всички училища в община Велико Търново / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Дните 9 и 10 януари  - понеделник и вторник, ще бъдат неучебни за всички училища във Велико Търново и селищата от общината. Детските градини ще работят без прекъсване

Заповед, издадена от кмета Даниел Панов въз основа на правомощията, които нормативната уредба за местното самоуправление, предучилищното и училищното образование му отрежда, удължава ваканцията на учениците с още два дни. Заповедта ще бъде предоставена на Регионалното управление по образованието, както и на директорите на всички учебни заведения.

Мярката е превантивна, с цел опазване на здравето на децата и учениците, а налагането й е мотивирано във връзка с прогнозираните ниски температури и риска от остри респираторни заболявания.

Това е втората заповед на кмета, с която с два дни се удължава ваканцията на учениците с превантивна цел. Четвъртък и петък - 5 и 6 януари също бяха обявени за неучебни със заповед на градоначалника.

Разпореждането не се отнася за режима на работа в детските градини и ясли на територията на общината. Те ще продължат да работят по обичайните си графици, съобщиха от общината в старата столица.