Петима скочиха за кръста в Ловеч, извади го 31-годишен родолюбец
Петима скочиха за кръста в Ловеч, извади го 31-годишен родолюбец / obshtina.lovech

Петима смелчаци се хвърлиха във водите на река Осъм в Ловеч за кръста на Богоявление, съобщават от пресцентъра на общината. Късметът обаче се усмихна на 31-годишния родолюбец Ивайло Енчев - Рони, който четири пъти досега е скачал в реката на празника, но за пръв път вади светинята. Ивайло е част от „Ловчанци" - местна организация, приела за свой дълг издирването, съхраняването и популяризирането на българската история, фолклор, традиция и култура. Преди две години младият мъж нарисува образите на Левски и Ботев на терасата на апартамента си в блок в ж.к. „Младост".

Щастливецът получи благословия и награда от Ловчанския митрополит Гавриил, както и подаръци от народния представител Антон Долапчиев и кмета на Ловеч Корнелия Маринова.

„Иска ми се снегът, който трупа, да символизира чистота на делата и помислите ни през годината, която започва. Поздравявам Ивайло за сбъдването на неговото съкровено желание и му желая здраве и благополучие", каза кметът Маринова.

„Искам да пожелая на млади хората като Ивайло да могат да живеят в този град, като се създадат условия за това, а с Божия помощ това е възможно. Нека Божията благословия бъде върху всички нас", благослови владиката. Наблюденията през годините сочат, че когато на Богоявление има такъв голям студ и дебел сняг, това е знак за много здрава и благодатна година, поясни Ловчанският митрополит.

Празникът в Ловеч започна със света литургия и велик водосвет, отслужен от дядо Гавриил на площада пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий". Там се състоя и освещаването на бойните знамена.