Мъжко хоро играха  в Свищов, 26 годишният Йоан Йорданов извади кръста от Дунав
Мъжко хоро играха в Свищов, 26 годишният Йоан Йорданов извади кръста от Дунав / снимка: Пресцентър - Община Свищов

С мъжко хоро под звуците на родопски гайди отбелязаха  Йордановден в Свищов. Над 200 души се събраха  в местността "Паметниците“край река Дунав и се веселиха с народни песни. Около огъня се понесе мъжко хоро,  а  присъстващите бяха в празнично настроение, въпреки обилния сняг и минусовите температури. Руйното вино на Винарна Свищов стопли свищовлии, които очакваха с нетърпение християнския ритуал.

Отец Михаил направи водосвет на река Дунав и благослови  23 - мата  смелчаци, скочили в реката за да извадят богоявленския кръст. Най-бърз се оказа 26  - годишният Йоан Йорданов от Свищов, който освен кръста получи и парична награда от кмета на общината Генчо Генчев.

Развълнуван, младият мъжа каза, че приема тази благословия не само за себе си, но и за целия град Свищов, където смята да живее и да се реализира.

Основният организатор на тържествата край Дунав  зам.-кметът Борислав Замфиров, развя българския флаг и  сподели, че се радва на голямата подкрепа и засилен интерес от страна на гражданите, въпреки лошото време и обилния снеговалеж. "Поставихме си за цел да възродим една българска традиция, чрез подсилването на българските символи. Вярвам, че това ни обединява и събужда националната ни гордост. Сигурен съм, че сърцето на всеки се развълнува щом чуе звука на родопските гайди и българските песни, на фона на разветите трибагреници. Вярвам, че това е правилният път за обединяване на българската нация – обръщайки се към корените ни!“ – каза Борислав Замфиров.