Удължаване на ваканцията в Пловдив засега няма да има
Удължаване на ваканцията в Пловдив засега няма да има / sxc.hu

Удължаване на ваканцията в Пловдив засега няма да има. Това заяви за Дарик зам.кметът по образование в Общината Стефан Стоянов.

Още преди два дни ви съобщихме, че оперативен щаб, който ще заседава в почивните дни, ще реши дали да има дървена ваканция в града под тепетата. Мерките са заради силните снеговалежи и минимални температури, които се очаква да стигнат до минус 20 градуса.

Ще има ли дървена ваканция в Пловдив?

На директорите на школата е разпоредено да включат отоплението в сградите още от утре.

Объркването, че в града под тепетата ще има удължаване на ваканцията дойде от съобщение, качено на сайта на Министерството на образованието, обясни Стоянов. Малко по-късно текстът беше коригиран, установи Дарик.

По-рано Министерството на образованието и науката призова кметовете да удължават ваканцията в селищата, в които не е възможно да се възстанови учебният процес на 9 януари 2017 г. Това важи особено за средищните училища, до които достъпът е затруднен, както и там, където има проблеми с електроснабдяването и отоплението на класните стаи. Препоръката на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева е с цел да се избегнат всякакви рискове за здравето на учениците и учителите.

Със заповед на кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов дните 09 и 10 януари 2017 г., са обявени за неучебни за всички училища на територията на общината. Решението е взето заради продължаващата висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип и метеорологична прогноза за температури под -15˚C. Удължаването на ваканцията не се отнася за детските градини, като те ще работят нормално. Децата, които са на възраст 5 и 6 години, посещаващи детските градини, по желание на родителите могат да отсъстват, се казва в съобщението на община Асеновград.

Грипна епидемия е обявена и в Пазарджишка област. Решението бе взето от Регионалния пандемичен комитет на спешно извънредно заседание. Само за последните 3 дни данните на РЗИ показват двоен скок на заболеваемостта. Пациентите с вирусни инфекции са  65 на ден, съобщи д-р Магдалена Станева, началник на отдела за надзор на заразните болести към здравната инспекция. Макар училищата да са подготвени за учебни дни и пътищата в Пазарджишка област да са напълно проходими, от понеделник до сряда децата няма да учат. Допълнително ще се решава дали да бъде удължена извънредната ваканция според равнището на заболеваемост. Самата епидемия е обявена като безсрочна и ще бъде отменена при спад на заразените с грип и остри респираторни инфекции. Докато е в сила, личните лекари спират имунизациите, специалистите - детските и женските консултации, болниците – плановия прием на пациенти и плановите операции.

До момента е известно, че от 9 до 11 януари се удължава ваканцията и в общините Благоевград, Кюстендил, Димитровград, Монтана и София-област. Кметовете на всички общини от област Перник разпоредиха 9 и 10 януари 2017 г. да бъдат неучебни дни за учениците. Директорите на училища са уведомени и от тях се изисква да преструктурират учебното съдържание.