Зимната ситуация в Перник остава усложнена
Зимната ситуация в Перник остава усложнена / DarikNews.bg, Перник

Няколко пътни отсечки в област Перник са затворени заради силния снеговалеж. Движението е спряно по едно от основните шосета Перник - Радомир заради снегонавявания в района на квартал "Бела вода". Автомобилите се пренасочват през магистрала "Струма".

Проблеми има и по други пътни участъци в региона. Непроходим е пътят между брезнишките села Режанци и Бегуновци, навяване в района на село Черна гора затвори пътя Батновци-Ковачевци. Няма видимост и по трасето Радомир-Ковачевци през Копаница.

Снегът продължава да вали. Най-тежко е положението в община Радомир, където все още се работи по възстановяването на електричеството в част от населените места, които останаха без ток още снощи. Няма ток и в пернишките села Планиница, Лесковец и Черна гора.

Пътната обстановка в Перник се усложнява заради продължаващия снеговалеж. 40-сантиметров сняг е покрил града. 14 машини работят по шосетата от 2.30 ч. през нощта. Това съобщи кметът Вяра Церовска, която направи обиколка в града, за да провери каква е ситуацията на място.

"Проходими са пътищата при зимни условия в централната градска част, вътрешно-градската магистрала, квартал "Църква" и селата Кралев дол и Студена. Затруднения има в квартал "Калкас", както и по улиците "Протожерица" и "Стара планина". Ситуацията по почистването се усложнява и от паркираните коли по улиците", коментира кметът. Откъснат и затворен е пътят Перник-Ковачевци и пътя за село Планиница.

Церовска е разговаряла с всички кметове на населени места в Общината. По-голяма част от тях са по улиците, ринат с лопати и помагат в усложнената обстановка. Освен трите фирми, с които има сключен договор, са ангажирани и допълнително трактори, за да може да се помогне в населените места.

Засега в Община Перник няма бедстващи хора, където се е наложило е оказана помощ. Общината е съдействала и за почистването на Автогарата, която е частна собственост, за да тръгнат автобусите. Оказано е съдействие и на Бърза помощ. Цялата техника е мобилизирана, включително и на фирми, които работят на кариерата в Студена.

Почистванията няма да спрат, защото ситуацията става все по- усложнена, очакват се и по-ниски температури. От общината съобщиха още, че за почистването на по- малките улици и по селата ще се реагира на по-късен етап, като се очаква гражданите да се отзоват и съдействат в тежката ситуация.

Не малко перничани, които работят в София, не можаха да отидат на работа заради непочистените улици. В по-крайните квартали, като "Църква" и "Дараците", улиците осъмнаха зарити в сняг и непроходими.