Обстановката в Монтанско към 12 часа
Обстановката в Монтанско към 12 часа / Дарик Враца - архив
Ивайло Петров
91989
Ивайло Петров
Златко Живков
Златко Живков
  • Ивайло Петров
  • Златко Живков
  • Златко Живков

Половин метър сняг натрупа в общините Чипровци, Георги Дамяново, Вършец и Берковица, съобщи областният управител на Монтанско Ивайло Петров. Проходът „Петрохан е непроходим след като няколко лавини затрупаха пътя. В момента се работи за разчистването му. Интензивността на снеговалежа намалява, но се очаква температурата да се понижи още повече, заради нахлуване на студен арктически въздух и силен вятър от север.

В Монтана продължава да вали, снегът се разчиства непрекъснато

„Мобилизирали сме всички хора и използваме цялата техника за да овладеем ситуацията и разчистим снега ”, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Кризисният щаб под негово ръководство работи от нощта. На фона на други части от страната в община Монтана няма големи усложнения. Временно е било прекъснато електрозахранването в няколко села, но е възстановено бързо.

10 снегорина и 30 машини за опесъчаване работят непрекъснато за разчистването на снега от улиците в Монтана. От нощта 40 души са на пътя, през деня са се включили още 60 работници на общинското предприятие „Чистота” за осигуряване проходимостта на пешеходните зони.

Допълнително са наети още 2 трактора за кварталите във високите части на града. От началото на снеговалежа досега са хвърлени 100 кубически метра сол и пясък в 10-те зони за почистване на областни център.

Четвъртокласните пътища са  проходими. Два пъти са минали снегорините по  55 километровата пътна мрежа между селата в общината.