Кметът на Габрово Таня Христова обхожда отделните квартали
Кметът на Габрово Таня Христова обхожда отделните квартали / Dariknews.bg

В Габрово валя цяла нощ сняг, предизвикателство сега са падащите температури. Има останали населени места без ток. Кметът на Габрово Таня Христова обхожда отделните квартали, за да се запознае със ситуацията.

Г-жо Христова, в града ли сте или извън него?

В града съм, искам да се запозная със ситуацията в по-крайните квартали. Сега с екипа сме в кв. Радецки. Искам да честитя празника Богоявление на габровци, с много от които ще станем част от ритуала в центъра на града. След това ще направим обиколка и на селата.
Ситуацията е зимна, снежната покривка не е толкова голяма, трябва обаче да се има предвид, че температурите падат. Пътят за Узана е почистен, проходим при зимни условия. Височината на снежната покривка там е 80 см., има навявания. Температурата на въздуха е минус 8°С, духа вятър. Призовават се гражданите, пътуващи в посока Узана, да бъдат снабдени с вериги.

Каква е оценката, която правите сега като обхождате Габрово?

По улиците, по които се движим, градът изглежда в нормална зимна обстановка. Уличните артерии са почистени, трябва да създадем организация за почистване на тротоарите в най-важните зони, за да могат хората да се движат по тях. Предизвикателство са и най-крайните улици, които стават приоритет за Общинско предприятие "Благоустрояване". Добре е, че няма силен вятър, но пак повтарям да се имат предвид ниските температури.

Една обиколка на улици в градската част на Габрово показва, че има много обнадеждаващи неща, както и други, по които трябва ад се работи още!

Разбира се, че винаги има върху какво да се работи. И това ще се види в бюджета за 2017 г., в който ще бъдат заложени средства за закупуване на нова техника.

Обнадеждаващо е, че почти всички хора, които срещнах в кварталите на Габрово чистеха снега пред домовете си, но не го хвърляха на асфалта, а го струпваха отстрани и така не създаваха затруднения на вече изчистени участъци. Друго, което прави впечатление е, че хората, които чистят снега пред къщите са усмихнати и се шегуват.

Вие сте поредния човек, който е забелязал усмивките в очите на хората и това е съвсем нормално. Ако погледнем с такива очи, зимата не е нещо, което трябва да ни плаши. В следващите дни най-щастливи ще бъдат децата.

Разбира се имаше и автомобили, паркирани върху улицата и затрудняващи почистването й!

Трябва да продължим усилието да бъдем по-отговорни, за да не затрудняваме сами себе си. Особено това се отнася за малките улици.

Цялото интервю с Таня Христова може да чуете тук

Още информация за зимната обстановка в Габрово