Шедьоврите Котките и Коса ще гледат великотърновци на Летния Оперен фестивал Сцена на вековете
Шедьоврите Котките и Коса ще гледат великотърновци на Летния Оперен фестивал Сцена на вековете / DarikNews.bg

Мюзикълите "Котките" и "Коса", които се играят навсякъде по света,  ще бъдат част от програмата на Летния Оперен фестивал на Царевец "Сцена на вековете". Великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят на тези шедьоври в световната музика ако Общинският съвет в старата столица гласува предложеният Културен календар на Велико Търново за 2017 година, съобщи директорът на Дирекция "Култура и туризъм" Нелина Църова.

В програмата на фестивала на Царевец през 2017 година със свои спектакли отново  ще се включат оперните  театри от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Всеки от тях ще представи по два спектакъла. "Миналата година имахме много добри резултати от съвместната си работа с тези театри затова тази година отново ще работим с тях", обясни Църова.

Оперните заглавия, които зрителите на "Сцена на вековете" ще  гледат ще бъдат представени за пръв път във Велико Търново.

Фестивалът ще бъде рекламиран и на Туристическото изложение "Ваканция и СПА" в София.

В Културния календар на Община Велико Търново за 2017 година са предвидени събития, които вече са традиционни за старата столица, както и нови инициативи, които се обсъждат с творците, които създават културни събития.

Сред акцентите ще бъдат прояви за 140 - годишнината от Освобождението на Велико Търново от османско владичестно. Ще бъде направена "Нощ на музеите", както и Средновековният фестивал, в който тази година акцентът ще са Сватбите на българските царе, съобщи още Нелина Църова.

Във Велико Търново отново ще има Фестивал на военните духови оркестри, както и летният фестивал в село Арбанаси "Събитията, които са стойностни и интересни ще останат. Хората имат различни интереси и ние се опитваме да направим разнообразна програма. Събитията, които са за по - широк кръг от публика са с приоритет, както и такива, които рекламират Велико Търново като културна и туристическа дестинация", обясни още Нелина Църова.

В старата столица отново ще се проведат и двата фестивала с най - дългогодишна традиция "Балкан Фолк" и Международният фолклорен фестивал. Първият през 2016 година се проведе за двайсти път, а вторият ще има 20 - то издание през 2017 година.

"Това са нашите намерения, но всичко предвидено ще стане факт след влизането на Културния календар  в Общинския съвет", обобщи Църова.