Сливен е готов за застудяването
Сливен е готов за застудяването / Дарик Нюз - архив

Предвид влошаването на времето Община Сливен е в готовност за зимно поддържане на общинската пътна мрежа, която е над 321 км, съобщи заместник-кметът Стефан Кондузов.

Договорената техника с „Пътно поддържане Сливен" се състои от 5 леки едностранни снегоринни плуга, по 2 тежки едностранни снегоринни гребла, монтирани на автомобили и трактори с мощност над 100 конски сили, по 1 поединично автогрейдер, булдозер и роторен снегорин, 2 песъкоразпръсквачи и 3 челни автотоварачи. Складовата наличност към датата на проверката от пясък е 480 тона и 100 тона сол (натриев хлорид).

Фирма, с която общината има договор за зимно почистване на пътищата в града, разполага с 8 комбинирани автомобили за снегопочистване и разпръскване на солови смеси по булеварди и улици.

Кондузов поясни, че при възникване на сложна зимна обстановка, приоритетно се почистват тези участъци от общинската пътната мрежа и улиците в града, които водят до основни инфраструктурни обекти на електропреносната, водоснабдителната и съобщителна мрежа, здравни и учебни заведения, както и до обекти с непрекъснат режим на производство, до населени места, останали без стоки от първа необходимост и нуждаещо се от спешна медицинска помощ население.

По заповед на кмета длъжностни лица от общинската администрация контролират и координират действията на дружествата, изпълнители по договор за зимно поддържане на общинската пътна мрежа и улиците, тротоарните площи и местата за обществено ползване в Сливен, като създават своевременната организация за действие.
Кметове и кметски наместници организират приоритетното почистването на улици и подходи, като организират и включват ползване на техника от частни земеделски кооперации или други юридически лица.

"Задълженията на гражданите са да почистват снега, заледените пешеходни площи и ледените висулки от прилежащите територии на имотите си и подходите към тях. Да не възпрепятстват движението на снегорини и друга снегопочистваща техника със спрени и паркирани автомобили. Да следят метеорологичния бюлетин и спазват даваните препоръки и предупреждения. Но най-вече, ако не се налага да не предприемат рискови пътувания", посочи още Кондузов.