На Йордановден си пожелай нещо добро и Бог ще го изпълни
На Йордановден си пожелай нещо добро и Бог ще го изпълни / ЕМО „Етър”

Богоявление в Етнографски музей на открито „Етър”

На Йордановден желанията се сбъдват. Преди десетилетия, когато все още стриктно се спазва наследената от предците ни традиция по отбелязване на този голям християнски празник, хората вярват в това. Тайната как желанието става реалност знаят майките и го предават на своите дъщери. След като момичето увери, че „всичко е за добро” майката разкрива, че в нощта срещу Богоявление се отварят небесните порти и сам Господ застава на тях. Който си пожелае нещо добро от сърце, Той чува и го изпълнява.

На Йордановден си пожелай нещо добро и Бог ще го изпълни
netinfo

Разбира се, има специален ритуал, в който важна роля играе водата. Откритието, че тя има памет не е направено в наши дни. Хората са наясно с това и в миналите векове.

На Йордановден си пожелай нещо добро и Бог ще го изпълни
netinfo

Ритуалът, изпълняван на Богоявление ще бъде пресъздаден в Етнографски музей на открито „Етър” на 6 януари от 11:30 часа пред Гачевската къща. Преди това, от 10:30 часа, в църквата „Свето Богоявление” ще бъде отслужена Света литургия, след която започва литийното шествие. В 12:00 часа на посетителите и екипа на ЕМО „Етър” ще бъде раздаден курбан за здраве. На Богоявление църквата в музея отбелязва храмовия си празник.

На Йордановден си пожелай нещо добро и Бог ще го изпълни
netinfo

Богоявление в Дряново

Да посрещнем заедно Богоявление! Това призоваха от Община Дряново. На 6 януари, петък, програмата в Дряново предвижда:

● Света литургия в храм „Въведение Богородично" - 09:00 ч.

● Литийно шествие от храма до моста на Колю Фичето - 10:30 ч.

● Водосвет за здраве и благополучие - 11:00 ч.

● Ритуално хвърляне на Христовия кръст в река Дряновска

Богоявление в Габрово

В петък в 12:00 часа архиерейският наместник отец Руслан ще хвърли Богоявленския кръст във водите на Янтра от моста Игото. Преди това на площад „Първи май 1876" в съслужие със свещеници от габровските храмове отец Руслан ще отслужи Велик богоявленски водосвет. На тържествената литургия се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от боле- сти и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако легне болен.