Съвети за безопасно ползване на отоплителните уреди
Съвети за безопасно ползване на отоплителните уреди / Thinkstock/Getty Images

С понижаването на температурите рязко се повишава рискът от предизвикване на пожар в бита, отчитат от пожарната. Тревожната статистика сочи, че миналата зима при пожари в дома си са загинали 87 души, а всеки зимен сезон пожарите в бита са над 2100. 75 на сто от случаите пламъците в домовете лумват заради неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди.

Иде три пъти повече сняг, отколкото преди Нова година (ВИДЕО)

Експертите от пожарната препоръчват ползването на отоплителните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики.

Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали.

Преди да напуснем дома си, е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди.

Какво време ни очаква през януари?

Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи.

Експертите от пожарната съветват електрическите проводници и щепсели да се поддържат в изправно състояние. Не трябва да се претоварва електрическата инсталация, а големите консуматори на ток - печки и бойлери, е добре да се включват в самостоятелни усилени електрически кръгове. Хората трябва да бъдат внимателни при употребата на разклонители и удължители и да ползват стандартни бушони.

Препоръчително е когато не се ползват, електрическите уреди да бъдат изключвани.
От пожарната припомнят, че самотноживеещите и трудноподвижните хора, както и децата са най-рисковите групи при пожар в бита.