Варна почита Богоявление с литургия, шествие и водосвет
Варна почита Богоявление с литургия, шествие и водосвет / DarikNews.bg, архив

С тържествена литургия, шествие и водосвет Варна ще почете Богоявление и 169-тата годишнина от рождението на Христо Ботев. Богоявленската литургия започва в 8:30 часа в Катедралата, а в 10:00 е началото на военния ритуал пред храма с благославяне на частите и техните бойни знамена.

В 10:30 часа шествие ще потегли от Катедралния храм през пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак“ до Алеята на възрожденците в Морската градина, където ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Ботев.

Великият Богоявленски водосвет ще започне в 11:30 часа на Първа буна, откъдето традиционно на Йордановден смелчаци ще се хвърлят в морската вода, за да извадят кръста.

По повод литийното шествие и военния ритуал, от 9,50ч. до приключване на мероприятието (около 10:30 часа) ще бъдат затворени за движение бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”, и бул. „Владислав Варненчик” - в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”.

От 9,00ч. до 10,30ч. ще бъде преустановено движението около  площад „Св. Св. Кирил и Методий“, а таксиметровата местостоянка пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде освободена от автомобили.