Министър Бъчварова отчете спад на мигрантите през 2016 г.
Министър Бъчварова отчете спад на мигрантите през 2016 г. / БГНЕС, архив

Благодарение на добрата работа между армията и МВР за 2016 г. има 40% намаление на нелегалните мигранти, а за декември месец спадът е с 60%. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на първото заседание на Министерския съвет за новата година.

За добрия резултат, по думите й, помага и изграждането на оградата, "от която остават два участъка от по около 9-10 км, които много скоро трябва да бъдат завършени".

Няма данни за миграционен натиск към България по море

"Всичко това в общ сбор на практика повлия на ситуацията в страната и България в момента има поне наполовина по-малко бежанци, отколкото през миналата година (бел.ред. 2015 г.), посочи Бъчварова. Тя каза, че разчитат и на това, че 160-те милиона, които премиерът договори с Европейската комисия, ще бъдат усвоени тази година. "Ние сме готови с всички проекти, готови сме да обявим и поръчките за тези проекти, ще се отразят също на резултатите", добави тя.

Държавата има план за действие при силен натиск от бежанска вълна

През 2016 г. у нас са влезли незаконно над 18 659 мигранти. Пикът е бил през пролетните и летните месеци. По данни на МВР към 8 декември 2016 г. в бежанските лагери у нас има 4430 чужди граждани, от които 42% са от Афганистан, 24% от Сирия и 20% от Ирак. Капацитетът за настаняване в лагерите на Държавната агенция за бежанците е 5490 лица.

В центровете от затворен тип, които са към Дирекция "Миграция" на МВР, има 1512 настанени мигранти при капацитет от 1200. 51% от мигрантите в тях са от Афганистан.