И тази година на Йордановден само в Лозница ще скачат за кръста
И тази година на Йордановден само в Лозница ще скачат за кръста / Sofia Photo Agency, архив

За шеста поредна година Лозница е единственото населено място в област Разград, в което на Йордановден ще бъде извършен ритуално хвърляне на богоявленския кръст във водоем.

Енорийският свещеник на храма „Св. Параскева“ в Лозница отец Боян обясни, че ритуалът ще бъде предшестван от литургия в църквата, след което ще се тръгне към язовир „Каменна чешма“ край града. Там в 11,00 ч. в петък попът ще хвърли изработен за празника кръст, а желаещите да го извадят, ще скочат във водата. Кръстът е от липово дърво, направил го е Яким Гечев от Църковното настоятелство, ще бъде и пирографиран – обясни отец Боян. Освен свещения символ човекът, който извади кръста, ще получи и парична премия, осигурена от църковните настоятели.

Отец Боян уточни, че желаещите да се включат в ритуала, могат да се запишат предварително при него, но ще могат да участват и тези, които са явят на място.

В областния център църковната служба в храма „Св. Николай Мирликийски“ ще започне в 8,00 ч., а около 10,30 ч. ще е водосветът пред църквата и поръсване на миряните за здраве – съобщи архиерейският наместник отец Георги.