Лиляна Павлова разяснила на Радев поръчката за тол таксите на тировете
Лиляна Павлова разяснила на Радев поръчката за тол таксите на тировете / БГНЕС, архив

Премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова да разговаря с избрания за президент Румен Радев във връзка с публикуваното от него мнение за възобновената от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона.

Тя вече е разговаряла по телефона с Румен Радев, информираха от Министерството на регионалното развитие. Лиляна Пвалова подробно го е информирала, че въпросната обществена поръчка не е нова, а възобновена съществуваща процедура, започната на 5 април 2016 г., както и, че е била обект на много жалби, поради което е била спирана и възобновявана неколкократно досега.

Павлова е уверила Радев, че е възобновила старата процедура без промяна на условията, като единствено е удължила крайния срок за подаване на оферти.

По-рано днес новоизбраният президент на България Румен Радев се обяви против пускането на обществена поръчка от Пътната агенция. Става дума за поръчката за въвеждане на тол-система, която е публикувана на 29 декември.

Поръчката за тол таксите на тировете възмути Румен Радев

Във Facebook страницата си президентът написа, че намира решението на АПИ за политически спорно, защото с  тези действия агенцията на практика нарушава нареждането на премиера Борисов да се спрат всякакви поръчки.

"В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като "неизбежна", уточни още Радев.

От пътната агенция обаче са на мнение, че не са нарушили разпореждането на Бойко Борисов, защото тази обществена поръчка не е нова процедура, а възобновяване на такава от преди повече от 9 месеца.

Междувременно стана ясно, че процедурата отново е спряна от Комисията за защита на конкуренцията заради постъпила жалба.