Голямото прибиране започна, карайте внимателно!
Голямото прибиране започна, карайте внимателно! / БГНЕС, архив

Започна голямото прибиране след почивните дни. Трафикът е спокоен към момента, но от агенция "Пътна инфраструктура" съветват да се шофира с повишено внимание. Времето е слънчево, а пътните настилки са обработени срещу заледяване, обясни пред Дарик инж. Георги Златев от пътната агенция.

"След последните снеговалежи в Източна България, днес имаме слънчево време над цялата страна, пътищата са обработени превантивно срещу заледяване заради ниските температури, които през нощта достигнаха до - 15 градуса, но въпреки това призоваваме шофьорите да карат с по-голямо внимание и малко по-разумна скорост", каза Златев.

Работната седмица започва със студено време

Днес се очаква всички, които са пътували около новогодишните празници да се завърнат към големите градове. От АПИ отправиха своите съвети към хората:

"Вече се наблюдава увеличаване на трафика, традиционно от Кулата за София, от Видин за София. Призоваваме всички да шофират с разумна скорост, като тези, които се чувстват уморени или се налага да се движат бавно, да наблюдават огледалата си за обратно виждане и когато се образува колона, да отбиват, да я пропускат, след което отново да продължават своето пътуване", посочи инж. Златев.

Какво време ни очаква през януари?

Продължават ремонтните работи на двата тунела "Витиня" и "Ечемишка", което налага движение в една лента в този участък. Забранено е движението на товарни автомобили, като те са пренасочени през стария път.

"Всички от Северозападна България - Враца, Монтана, Видин - биха могли да ползват двете алтернативи - през прохода Петрохан и Искърското дефиле, които са почистени, обработени и спестяват доста време и напрежение", посочиха от АПИ.

"Всички пътуващи от Кулата, обаче, до Благоевград, където започва магистрала "Струма" съветвам да се движат с повишено внимание, тъй като това е един от рисковите участъци, където много често се случват неприятни инциденти", допълни още инж. Георги Златев от пътната агенция.