Кукерският карнавал в Банско – феерия от народни носии, кукерски костюми, хора и звук на чанове
Кукерският карнавал в Банско – феерия от народни носии, кукерски костюми, хора и звук на чанове / Снимка: Община Банско

Хиляди се събраха на централния площад в Банско, за да посрещнат заедно Новата година.
Сутринта, в първия ден на Новата година, фолклорен концерт изнесоха певиците от читалище „Никола Вапцаров" - Магдалена Балабанова, Нели Александрова, Гергана Калайджиева и Кристина Кацарова. Те успяха да разиграят всички, стекли се на площада в очакване да започне кукерският карнавал.

Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави всички жители и гости на Банско по случай новата година, като им пожела здраве, късмет и оптимизъм през Новата година.

„Вярвам, че съкровените човешки ценности ще бъдат силата, която ще ви носи благоденствие и сполука през 2017 година. Нека тя да бъде успешна и носи просперитет на цялата ни община. Бъдете щастливи и да ни е честита новата годинa" каза още в празничното си слово градоначалника Икономов. Николета и Атанас Загорчини, братче и сестриче от Банско, сурвакаха кмета с благопожелания за здраве и берекет.

Тъпани предизвестяваха идването на първата от махалите на Банско, „Вионово блато", която успя да впечатли събралото те множество. След което дойде ред, площада да бъде сцена за изява на махала „Костей блата". Последни показаха свойте кукерски костюми представителите на квартал „Улевиница" в града.

Трите махали, под строгото ръководство на своите старейшини, изпълниха редица обичаи за здраве и берекет през новата година. Кукерите, строго следяха хорото и със своите характерни танци, съпровождани от гръмкият звън на чанове, гонеха злото надалеч. Персонажите на „Мечката и мечкарят" бяха част от атрактивното представяне на банскалии.