Кметът: През 2016 г. работихме прозрачно, отговорно и открито
Кметът: През 2016 г. работихме прозрачно, отговорно и открито / Радка Минчева

„През 2016 г. аз и екипът ми работихме прозрачно, отговорно и открито“ – това заяви на последната си за годината пресконференция кметът на Разград д-р Валентин Василев. Той бе категоричен, че не е спирал диалогът с гражданите, в първата година на управлението си градоначалникът и неговите заместници са приели над 300 човека, не само в приемните дни. „Не е върнат нито един гражданин, мисля, че и сме реагирали адекватно на сигналите, убеден съм, че и следващата година ще работим така“ – каза Василев.

Мирна година, стабилна държава без финансови сътресения и да успеем да си изпълним целите и задачите, които сме си поставили, като граждани, като хора, като родители си пожела кметът за 2017 г.

Кметът През 2016 г работихме прозрачно отговорно и открито
netinfo

След новогодишната наздравица с журналистите той направи и близо 30-минутен Отчет за постигнатото през първата година по Програмата за управление на община Разград за периода 2015-2019 г. Ето пълвият текст на отчета според приоритетите от Програмата:

Утвърждаване на общината като привлекателно място за инвестиции, иновации и работа.

Като пример може да бъде посочен инициативата на „Помийт България“ ЕООД, за инвестиране на 1 200 000 евро в производство на приспособления за дюнери. Предприятието ще бъде изградено на територията на Бизнес зона „Перистър“ в гр. Разград и ще осигури 80 работни места при пускане в експлоатация и още 120 през следващите години.

За да бъдат подобрени условията за стимулиране на предприемачеството, високотехнологичните производства и постигане на високия дял на заетите лица, Общински съвет Разград прие Наредба № 28 за насърчаване на инвестициите с общинско значение в Община Разград.

Част от плана за управление на общината, включва и реновиране и преструктуриране на съществуващите промишлени зони. Развитие на техническата и инженерната инфраструктура. Обособяването на нови инвестиционни терени за стимулиране на инвеститорски интерес.

През 2016 година е благоустроена поддържащата инфраструктура и комуникации в Бизнес зона „Перистър”, съставляваща ядрото на Зоната с потенциал за икономическо развитие по ИПГВР на град Разград. На територията на Бизнес зона „Перистър” в процес на изграждане са 3 обекта на  инвеститори върху терени общинска частна собственост, благоустрояват се прилежащите пространства и подходи към обектите на инвеститорите. Обособени са нови 80 паркоместа за бизнеса, две фирми доставчици на телекомуникационни услуги осигуриха достъп до оптична свързаност и интернет услуги за инвеститорите в бизнес зоната . За опазване общинската собственост, имуществото на фирмите опериращи на територията на бизнес зона „Перистър”, се въведе охрана чрез технически средства и видеонаблюдение.

В зоната с потенциал за икономическо развитие върху терени общинска собственост се обособи инвестиционен терен по инвестиционно предложение на инвеститор за изграждане на сервизна база за лекотоварни автомобили

С държавно финансиране и лобиране на ръководството на Община Разград се рехабилитираха подходи към Зоната с потенциал за икономическо развитие и град Разград – подход главен път за София през град Попово и подход към главен път Русе-Варна.

Подобряване качеството на живот в общината.

Ефективното управление и стопанисване на общинската собственост е показател за добро управление и подобряване качеството на живот в общината.

През 2016 г. финализира концесионната процедура за предоставяне на стадион  „Лудогорец  арена” за срок от 35 години, а на 15 декември бе подписването на концесионния договор.

Придобити са имоти – държавна собственост, предоставени за управление на Професионална гимназия по селско стопанство и хранително-вкусови технологии „Ангел Кънчев“ гр.Разград в т.ч.:

- поземлен имот по кадастралната карта на гр.Разград с  намиращите се в него 20 броя сгради;

- поземлен имот по кадастралната карта на гр.Разград с намиращите се в него 5 броя сгради;

- поземлен  имот по кадастралната карта на гр.Разград с намиращата се в него 2 сгради.

На Министерство на правосъдието, Агенцията по заетостта към МТСП, Комисията за регулиране на съобщенията, РУО (РИО на МОН) гр. Разград тази година бяха предоставени безвъзмездно за управление имоти  и части от имоти. По същия ред бяха предоставени безвъзмездно за управление имоти на детски градини в гр. Разград, Общежитие за средношколци  гр. Разград и др.

През изтеклата година са извършени 73  разпоредителни сделки по реда на Закона за общинската собственост. От тях най-голям брой - 61 са продажбите,  в т.ч. на земеделски имоти - 55. Четири  от   имотите  са продадени на собственици на законно построени сгради. Другите видове сделки са свързани с учредяване право на строеж в бизнес-зона „Перистър” /1 бр./, продажба на придаваеми части  /3бр./  безвъзмездно прехвърляне в собственост   на движими вещи /1 бр./ и учредяване на право на ползване за настаняване на пчелини /7 бр./,/Предстои до края на годината да бъдат сключени нови 5 договора за учредяване на безвъзмездно право на ползване за настаняване на пчелини в горски територии.

По проект „Енергийно обновяване на българските домове“по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, в Община Разград са одобрени 2 броя сгради. Към момента двете сгради са със завършени СМР, като не са въведени в експлоатация.

Подобряване качеството на живот в общината.

Бяха сключени 15  договора за аренда на земеделски имоти с начина на трайно ползване: нива, 9 договора за отдаване под наем на мери и пасища. В началото на календарната година се сключиха 31 броя договори за наем за едногодишно ползване на тъй нар. „бели петна“ за стопанската 2015/2016 година. До края на година предстои сключването на нови 35 договора за стопанската 2016/2017 година, както и на четири договора за отдаване под наем на имоти, представляващи трайни насаждения.

През годината бяха сключени 21 договора за наем за настаняване в общински жилища, други 40 бяха анексирани като беше удължен срока за настаняване. Броят на сключените договори за наем на нежилищни имоти е  22.

Стопанисването на общинския горски фонд се осъществява от Общинско предприятие „Разградлес” гр. Разград.  През стопанската 2016 година   бяха извършени планираните лесокултурни мероприятия в общинските гори, в т.ч.: отглеждане на горски култури на площ от 184 дка  и ново залесяване в размер на  8 дка.

Изпълнените заявки от населените места в община Разград са в размер на 25 186 пространствени кубически метра  от дървесен вид цер и габър и 1 611 пространствени кубически метра от дървесен вид акация.  За промишлени цели се реализира дървесина в размер на 14 909 плътни кубически метра.

Изпълнен бе и ежегодният социален ангажимент към населението на общината, като след Решение на Общински съвет Разград, се осигуриха 1394  пространствени кубически метра дърва за огрев на училища, детски градини, социални домове, ветерани от войните, духовни храмове, кметства и други.

Общият размер на приходите реализирани от продажба на дървесина, добита от общинските горски територии, глоби и такси от недървесни горски продукти към 30.11.2016 г. е в размер на 2 136 237, 53 лв.

През тази есен бе направено нещо, което е от изключителна необходимост. Общинското предприятие „Паркстрой“ започна да премахва дървесна и тревна растителност по поречието на река Бели Лом. Почистването е от района на Автогарата до района на бившия  месокомбинат. Този превантивен процес ще осигури нормална проводимост на реката и е част от превенцията срещу наводнения. Напролет почистените площи ще бъдат затревени и залесени.

Друга сходна превантивна дейност е почистването на зелената ивица между двете платна на бул. „Априлско въстание“, в района между кръстовищата на булеварда с ул. „Перистър“ и ул. „Странджа“. На очистената зона ОП „Ремонтстрой“  постави тръбно-решетъчен парапет, който ще осигури по-добра видимост в района с повишена концентрация ПТП.

Поддържането и рехабиталицията на съществуващите велосипедни алеи също е част от грижата на местната власт. По цялото протежение на велоалеята до м. Пчелина - оборки и почистване от паднали клони и листа; косене на растителност;  премахване на надвиснали клони, повдигане и оформяне на корони на дървета; почистване на настилката от пръст, чакъл и др. , натрупани вследствие на ерозията.

За изпълнение на дейностите свързани с поддържане чистотата и обезвреждането на събраните битови отпадъци от териториите на населените места през 2016 г. са изразходени средства в размер на 3 200 000 лв. от приходите в общинския бюджет от такса битови отпадъци. Със средствата са покрити годишните разходи за външни услуги по сключени договори на Община Разград за предоставяне на услугите за събиране и транспортиране на битовите отпадъци и експлоатация на регионално депо за битови отпадъци – Разград.

Финансирани са дейности за почистване на нерегламентирани замърсени площи, провеждане на национална и общинска кампания за почистване на населените места. Осигурени са средства за издръжка на ОП „Паркстрой“ за изпълнение на дейности за почистване на парковите територии и зелените площи в гр.Разград, както за издръжка на работници и служители в Община Разград и кметствата на населените места ангажирани с поддръжката на чистотата в населените места.

Доставени са нови кошчета за събиране на отпадъци в централната градска част на Разград. Доставени са нови дробилни машини за мулчиране на растителни и градински отпадъци с които започна мащабното почистване коритото на река Бели Лом в гр. Разград. Проведена е обществена поръчка и е сключен нов договор за сметосъбиране и поддържане чистотата на населените места в община Разград, поради изтичане срока на действие на предходния договор.

Изпълнени са строително ремонтни работи в Общинския приют за безстопанствени кучета гр. Разград на обща стойност 32 800 лв., от които 32 000 лв. са осигурени от общинския бюджет и 800 лв. от дарения на граждански организации. Строителните работи са свързани с изграждане на открита бетонова площадка и закрити клетки за кучета. С помощта на Сдружение „Защита на животните в Лудорогието“, които направиха дарение облицовъчни плочки, устойчиви на соли е подменена настилката във всички клетки. Направена е площадка за обслужване на съоръжението и районът е обособен от ограда.Съвместната работа с неправителствената организация става все по-добра.

Осигурени са целеви средства от държавния бюджет в размер на 2 626 042 лв. за реконструкция на водопроводната мрежа в жк „Орел“ гр. Разград. След проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки е сключен договор с изпълнител за изграждане на обекта. Изпълнението на строителните работи започна в западната част на жилищния квартал. През 2016 г. на изпълнителя е изплатено авансово плащане в размер на 513 000 лв.

В рамките на Националната кампания  „За чиста околна среда-2016 г.” въз основа на класирани проекти със средства осигурени от ПУДООС в населените места Гецово, Киченица, Осенец, Побит камък и Топчии са изпълнени дейности свързани с почистване и благоустрояване на зелените площи, изграждане на нови детски площадки, изграждане на кътове за отдих и монтиране на спортни игрови съоръжения. Общата стойност на изпълнените работи възлиза на 50 000 лв.

Поради драстично намалелият пътникопоток и липсата на превозвачи желаещи да изпълняват голям брои курсове по определени автобусни линии през 2016 г. бе оптимизиран общественият транспорт. Към настоящия момент няма сключени договори за обществен превоз на пътници по автобусни линии както следва:

Разград-Ясеновец-Черковна-Недоклан - от общинската транспортна схема;

Разград – Кубрат  - от областната транспортна схема;

Пловдив – Разград – от републиканската транспортна схема;

Варна – Разград с час на тръгване от АГ Разград 08:00 ч. - от републиканската транспортна схема;

За посочените по горе автобусни линии Община Разград не е престанала да търси превозвачи за сключване на договори за изпълнение. Разработена е нова транспортна схема на града, която е в процес на съгласуване в общинска администрация.

Подготвени и внесени за оценка в Междинното звено 2 проектни предложения: BG16RFOP001-1.023-0001 „Паркоустрояване на зелените площи в кв. "Орел", град Разград“, на стойност 5 948 844,51 лв. и  BG16RFOP001-1.023-0002 „Ремонт, обновяване на материално- техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград“, на стойност 9 853 637,19 лв.

Достоен живот и развитие на човешкия капитал.

1. Образование и обучение:

По подаденото от Община Разград проектно предложение „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград на стойност 9 853 637,19 лв. се предвижда да бъдат изпълнени дейности, насочени към създаването на съвременна образователна среда в 11 обекта – Детски ясли „Звездици“ и „Слънчево детство“, Детски градини „Райна Княгиня“, „Славейче“, „Митко Палаузов“, „Шестте ястребинчета“, „Зорница“, „Приказка“ и „Незабравка“ и ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, както и изграждането на физкултурен салон, обслужващ двете училища. Заложените в проектното предложение строително-монтажни работи са в изпълнение на мерки за енергийна ефективност и укрепване, безопасност при експлоатация, хигиена, здраве, достъпна среда, ремонт и благоустрояване на прилежащи дворни пространства. Повишаване качеството на учебния процес ще бъде постигнато чрез изпълнението на съпътстващата дейност за доставка на оборудване (учебно, кухненско, спортно, офис и компютърно).

През 2016 г. са извършени ремонтни дейности в общинските училища и детски градини на обща стойност – 141 048,86 лв., в т. ч.:

- 93 873,74 лева в училищата на община Разград / освежени и ремонтирани  фасади, кабинети, класни стаи, коридори и санитарни помещения; подменени осветителни тела и сменена дограма/.

- 47 175,12 лева в детските градини /изработка и монтаж на PVC дограма, СМР в сградите и ремонт покриви в детските градини по села.

За развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата на децата и учениците от община Разград в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта се предлагат извънкласни дейности в четири центъра за подкрепа за личностно развитие: ЦПЛР-Център за работа с деца, ЦПЛР-Център за ученическо, техническо и научно творчество, ЦПЛР-Ученическа спортна школа и ЦПЛР-Междуучилищен център по трудово-политехническо обучение /МУЦ - ТПО/. За 2016 г. в Община Разград са постъпили 129 000,00 лв.  във връзка с ПМС № 36 от 20.02.2015 г. за финансово подпомагане на дейността на извънучилищните педагогически учреждения в системата на народната просвета. Общо в постоянните групи на трите центъра са обхванати 1735, а във временни групи 430 деца.

В гр. Разград, освен центровете за подкрепа за личностно развитие, алтернативни форми на извънкласни дейности предлагат Музикална школа „Илия Бърнев”, частни формации към читалищата и спортните клубове, които работят за развиването на  творческите заложби и интереси на децата от общината в сферата на спорта, науката и изкуството.

На територията на община Разград има 22 училища, в т.ч 6 професионални гимназии. Професионалните гимназии подготвят специалисти със средно образование в областта на химическата промишленост и биотехнологиите, машиностроенето, информационните технологии, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, облекло и дизайн, транспорт и строителство, по икономически дисциплини.

Община Разград осъществява успешно взаимодействие с фондация „Заедно в час”, която предоставя възможност на училища и професионални гимназии да привлекат млади хора с лидерски качества, които имат предизвикателството чрез учителската професия да мотивират за постигане на високи образователни цели и за реализиране интелектуалния потенциал, дарби и възможности на всеки ученик . По програма „Заедно в час” работят 4 млади учители.

Квалификацията на педагогическите специалисти в училищата и детските градини е важно условие да стане обучението на нашите деца по-добро и съизмеримо с европейските стандарти. Обучение по Програма „Еразъм +” на директори на институциите в системата на средното образование на територията на общината, както и на педагогически специалисти, се проведе в София в края на 2016 година. То осигурява подготовка за кандидатстване по европейски  проекти в системата на образованието.

В ДГ № 2 "Лудогорче" стартира работа по проекта на Еразъм +  - HealtthEDU - международен проект на Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество.

Всички професионални гимназии са регистрирани по програма „Учене през целия живот” -  EPALE. Програма „ Еразъм +” и организират fj курсове за повишаване на квалификацията и преквалификацията на работещите с цел тяхната по-добра социална реализация и намаляване на безработицата.

В програмите за подкрепа на личностното развитие на всички училища в община Разград са разработени мерки за пълноценното включване на ученици със СОП и хронични заболявания в училищната среда. В образователните институции са осигурени условия учениците да получават консултации по всички учебни предмети, включително и учениците в самостоятелна форма. В две общински училища - ОУ „Н. Икономов”, гр. Разград и ОУ „Ив. С. Тургенев”, гр. Разград се оказва допълнителна подкрепа на деца с увреждания по проект „Включващо обучение”.

2. Култура и туризъм:

Най-мащабните културни събития за нашата община през изтичащата година бяха:

Исторически фестивал „Античният Абритус” - утвърждава Община Разград като туристическа дестинация. През 2016 г. АР „Абритус” е финалист в категория  „Туристическа атракция/ обект” за Годишните награди на Министерство на туризма на РБългария.

С изграждането на „Арена за гладиаторски битки” се постави началото на туристически атракцион „Римски военен лагер”, като място за провеждане историческия фестивал и други събития с активното участие на децата и младежите от училищата на Община Разград. Изграждането на атракциона като място за възстановки, спортни състезания и събития ще продължи.

Панаир на киселото мляко и фестивал на народните традиции и занаяти - уникално градско събитие, с утвърдена марка в продължение на 15 години. Финалист в категория „Специализиран туризъм” за Годишните награди за 2016 на Министерство на туризма на РБългария. Търсят се нови ресурси и възможности форматът да бъде обновен, да придобие качество и модерен профил.

През октомври 2016 година Община Разград беше удостоена с „Диплом за изключителни заслуги в развитието на туризма в България през четири сезона“ на „Девети черноморски туристически форум”, организиран от Министерство на туризма, Община Варна и Варненска туристическа камара.

Капански фолклорен празник – събитие с голямо местно значение за съхраняване и обогатяване на автеничния капански фолклор.

Традиционнят есенен панаир е обогатен със съвременна  концертна програма.

Европейски дни на наследството - през тези дни Община Разград става част от културния живот на Европейския континент, съпричастна към темата за опазване на общоевропейското наследство, приобщава гражданите към неговите ценности и създава нови ресурси за неговото опазване.

Нощ в музея – нови събития с принос към изучаване, опазване, социализация и популяризиране на историческото, културното и природно наследство, свързани с културния живот и културния туризъм на Разград.

Майски празници на културата - богат обновен афиш.

Международен конкурс за пианисти „Димитър Ненов” – съхранява и популяризира творчеството на местния композитор и пианист Димитър Ненов. Престиж и високо ниво на жури и участници.

Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов” – открива млади талантливи изпълнители и създава приятелства между тях.

Международен пленер по живопис „Мистика и реалност” – силно ново начало след 5 годишно прекъсване, високи авторски постижения на участниците, положителен обществен отзвук.

Национална изложба „Лудогорие” – с международно участие от 2017 г.

Няма отстъпление от качеството на културния продукт, генерират се възможности за представянето му с модерни ресурси – творчески концепции, маркетингови и мултимедийни средства.

3. Заетост и социални дейности:

За активиране на неактивни млади хора, трайно безработни, професионална квалификация и заетост по:

· НП „Старт на кариерата“, финансирана от Държавния бюджет е назначен  един млад специалист до 29 години на длъжност „Младши експерт“ в община Разград, за срок от 9 месеца. Усвоена сума от 5 081.52 лв.;

· ОП „РЧР“, Проект „Обучения и заетост на младите хора“ са назначени на длъжност „Общ работник“ 30 лица, за срок от 6 месеца. Усвоената сума е за 85 516.02 лв.

· По Регионална програма за заетост са назначени на длъжност „Общ работник“ 17 лица, за срок от 5.5 месеца. Усвоена сума за 13 696.88 лв.

· По мярка М02-01 на Проект „Красива България-2016“ е изпълнено проектно предложение „Осигуряване на материална база за предоставяне на резидентна социална услуга Център за настаняване от семеен тип, чрез вътрешно преустройство на етажи от сграда и внедряване на мерки за енергийна ефективност“. Стойността на проекта е 139 488,00 лева, а съфинансирането от страна Община Разград е на стойност 30 687,00 лева. Предвидено  е в реновираните помещения да се предоставят услуги за възрастни хора с деменция.

· На 01.02.2016 г. стартира изпълнението на дейностите по Проект № BG05M9OP001-2.002-0210-C001 „Създаване на център към Домашен социален патронаж гр. Разград за почасово предоставяне на услуги за социално включване“, реализиран от Община Разград по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, на стойност 498 556,00 лв. По проекта на 40 самотно живеещи възрастни хора, лица с увреждания, в т.ч. и деца с висока зависимост от грижи се предоставя услугата „Личен асистент“ на 4-ри часа, от 40 лични асистенти. На 85 потребители в домашни условия се предоставя и услугата „Домашен помощник“от 15 лица, назначени на срочни трудови договори на 8 часов работен ден.

· От 01.01.2016 г. Община Разград е партньор на Агенция за социално подпомагане, и реализира Проект № BG05М9ОР001-2.003-0001-С01 „Приеми ме 2015“, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.003 „Приеми ме 2015“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Утвърдените приемни семейства в община Разград са 31, като в 23 от тях има настанени 30 деца. От 01.11.2016 г. в Община Разград, в качеството й на община-областен град стартира Областният модел за предоставяне на социалната услуга приемна грижа.

· На 28.06.2016 г. между Министерство на труда и социалната политика, чрез Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" и Община Разград е подписан Договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Услуги за ранно детско развитие” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, за реализиране на Проект „Превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата в община Разград“. Общият бюджет на проекта възлиза на 588 567,00 лева.Проектът се финансира от Европейския социален фонд на Европейския съюз и от Държавния бюджет на Република България и е с продължителност 27 месеца.

· Община Разград предоставя топъл обяд на 50 лица в риск по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-03.02 „Осигуряване на топъл обяд-2016”, по „Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане" от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. На още 50 лица със средства от Фонд „Социална закрила“ е гарантирана подкрепа, всеки работен ден, чрез предоставяне на топъл обяд.

· 4. Здравеопазване и спорт:

· Продължават ремонтните работи по спортна зала „Абритус” гр.Разград (подменени са стенни и покривни панели, облицовка и настилка от теракотни плочи, монтирана е алуминиева и PVC дограма, окачени тавани. Подменени са ВиК, ел. и отоплителната инсталации. Предстои монтаж на отоплителни и осветителни тела, монтаж на седалки, окачен таван и многофункционално електронно табло.) Финализирана е процедурата за избор на изпълнител на пожароизвестителна инсталация.

· Подменена е настилката на спортни площадки в  жилищни квартали „Васил Левски”, „Освобождение” в кв. 54 - 157 на гр. Разград  и настилката от изкуствена трева на тенис – корт в двора на училище „В. Левски” – 104 618,15 лв. с ДДС

· Съвместно с „Ротари клуб – Разград“ е изградена нова баскетболна площадка  и инфраструктурата между улица „Трапезица” и фирма „СЕМПЕ-2” гр.Разград на  стойност 16 490 лв. с ДДС.

· Извършено проектиране за изграждане на две нови детски площадки в Северен градски парк и зад блок „Палма „гр.Разград.През 2016 г. грижата за добрия и безопасен вид на детските площадки на територията на Община Разград се състоя в следните дейности:

През 2016 г. грижата за добрия и безопасен вид на детските площадки на територията на Община Разград се осъществява от ОП „Паркстрой“ гр. Разград. Обособено бе звено с технически ръководител и собствен автомобил, осигуряващо веднъж седмично, съгласно изготвен график почистване на 50 бр. детски площадки на територията на  гр. Разград. Дейността се извършва от 4-ма работници, назначени по Национална програма „Обучение и заетост на продължително безработни лица”, финансирано от държавния бюджет. Всеки месец по график, вкл. и по сигнал на граждани са проверявани:

- люлките за износване на триещите се части и е извършено смазване им;

- оградите, вратите и закрепването на детските съоръжения;

- перголите – за закрепване, деформации на сглобки и др. елементи, като при необходимост са притягани или сменени деформираните елементи

Дейността по полагане на настилки, облагородяване на съществуващите и изграждане на нови детски площадки и спортни съоръжения: се извършва от щатни работници на предприятието, финансирано от общинския бюджет.

Реновирани са детските площадки на ж.п. гарата, на ул. „Странджа”, на ул. „Антим” и на ул. „Жеравна” – възстановени са пясъчници, подходи към детски площадки, извършено е обезопасяване на районите, премахнати са опасни храстови групи.

Ежегодно се планират средства за модернизиране и поддържане на материално – техническата база на детските ясли  и здравните кабинети в училищата и детските градини. През 2016 г. са:

- Поставен ламиниран паркат в три групи на ДЯ “Слънчево детство“ гр. Разград;

- Закупени нови легла за групите в  ДЯ “Слънчево детство“ ;

- Извършен основен ремонт на административната част и на главно електрическо табло в същата ясла.

ДЯ “Звездици“ е включена в Инвестиционна програма за устойчиво и интегрирано  градско развитие на Община Разград, в инвестиционен приоритет “Образователна инфраструктура“, финансирана от оперативните програми на ЕС, която предстои да се реализира.

Във функциониращите 38 здравни кабинета (21 към детските заведения и 17 към училищата), през 2016 г. са:

- Подновени подовите настилки  с  ламиниран паркет;

- Поетапно се осигуряват технически средства – лаптопи, електронни апарати за измерване на кръвно налягане  и  др.

За реализиране на Общинска програма за профилактика и превенция на гръбначните изкривявания при ученици и профилактика на очни заболявания при деца от предучилищна възраст, през м.декември 2015 г. бяха извършени профилактични прегледи за гръбначни изкривявания при учениците от „ 4 класове“ на общинските училища, а през настоящата учебна година 2016/2017 г. ще се проведат и за очни заболявания при децата от предучилищна възраст.

Община Разград участва в организирането и провеждането на профилактични дейности за подобряване здравното състояние на жителите на общината: превенция на диабет, остеопороза и др.

Продължават мерките за утвърждаване на здравните медиатори, като предпоставка за подобряване на достъпа до здравни грижи на уязвимите групи. През настоящата година са назначени още двама здравни медиатори, за подпомагане на целевите групи в две населени места – с. Ясеновец и с. Стражец.

С еднократна помощ за лечение са подпомогнати 143 жители на общината, на обща стойност 44 508,84 лева.

При реализиране на Общинска програма за финансово подпомагане на семейства, двойки и лица с репродуктивни проблеми са подпомогнати  8 двойки, със суми в размер до 2500 лева.

Компетентна и отговорна администрация.

- Извършен одит на всички административни услуги предоставяни от Община Разград. Унифицирани и въведени в Административния регистър 117 от 167 услуги. Въз основа на приетата нова Наредба № 14 на Общински съвет Разград за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Разград, предстои въвеждане и на останалите.

- Утвърдена е процедура за подбор при назначаването на служители в Община Разград. Всички конкурси се публикуват в Интегрираната информационна система на държавната администрация и на сайта на общината .

- Стартира и въвеждането на данни в Единната информационна система за управление на човешките ресурси в държавната администрация, което ще спомогне за прилагане на принципа „еднократно въвеждане и многократно използване на данните“.

- В изпълнение на Стратегията за развитие на държавната администрация 2014-2020, Община Разград е една от 48-те администрации, избрана от Института по публична администрация за пилотно въвеждане на модела CAF - средство за цялостно управление на качеството, разработен специално за публичния сектор.

- В съответствие с Плана за обучение за 2016 г. на служителите от общинска администрация Разград, същите са включвани в обучения за повишаване на тяхната квалификация.“