Удължиха ваканцията и в Асеновград, от Подкрепа искат навсякъде да се тръгва на училище от 9-ти януари
Удължиха ваканцията и в Асеновград, от Подкрепа искат навсякъде да се тръгва на училище от 9-ти януари / Дарик архив

5-ти и 6-ти януари 2017 г. са обявени за неучебни за всички училища на територията на община Асеновград със заповед на кмета д-р Емил Караиванов. Това съобщиха от местната администрация. Решението е взето във връзка с прогресивно нарастналата заболеваемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип и препоръка на Регионалната здравна инспекция – Пловдив (РЗИ) за въвеждане на противоепидемични мерки за ограничаването им.

Удължаването на ваканцията не се отнася за детските градини на територията на общината и същите ще работят с нормално работно време. Децата на възраст 5 и 6 години, които посещават детските градини, могат да отсъстват по желание на родителите си.

В Пловдив ваканцията вече бе удължена, след препоръка на РЗИ.

Междувременно от синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа“ разпространиха съобщение, че са изпратили предложение на Министерство на образованието двата дни до края на следващата седмица да бъдат обявени за неучебни за всички училищни и извънучилищни институции в цялата страна. От синдиката препоръчват учебните занятия да започнат на 9-ти януари 2017 г.

Предложението е изпратено заради влошаващата се обстановка в страната и бързо увеличаващия се брой на болните от ОРЗ, предимно деца и ученици. Вече има и информация за очакван голям брой отсъстващи учители и персонал, за които директорите на учебни институции няма да могат да намерят заместници. Целта е да се запази здравето на ученици, учители и персонал, които не са заболели, допълват от синдиката.