200 човека са консултирани и изследвани за вируса на СПИН само за  месец
200 човека са консултирани и изследвани за вируса на СПИН само за месец / DarikNews.bg, архив

200 човека са консултирани и изследвани за вируса на СПИН през ноември  в специализирания  кабинет за безплатно и анонимно изследване за СПИН в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Най-младият от тях е на  16 години, а най-възрастният – на 65 години. По - голям е бил броят на жените, които са се изследвали - 115. Мъжете, които са посетили кабинета са 85. Изследванията и консултациите се извършват безплатно, съобщиха  здравните инспектори.

Ръст на острите заразни заболявания е регистриран през месеца.  261 са случаите  на вирусни инфекции, докато през октомври те са били  158. Най – висок е относителният дял на варицелата  – 71.18%.

Регистрираните въздушно-капкови инфекции през ноември са двойно повече от предишния  месец или 209 случая, при 106 за октомври.  Чревните инфекции са били 49,  а през октомври  -  51.  Най - висока заболеваемост от ентероколити е имало в общините Павликени, Сухиндол и Велико Търново.

146 проверки по противоепидемичния режим в обектите, подлежащи на контрол са извършени през ноември, съобщиха още от РЗИ - Велико Търново.  За констатирани пропуски в противоепидемичната дейност са издадени 2 предписания. 137 проверки за спазване наредбата за ограничаване на  тютюнопушенето  са извършени в контролираните обекти.