Климатични аномалии: 2016 е най-топлата година досега
Климатични аномалии: 2016 е най-топлата година досега / ThinkStock/Getty Images

2016 се очертава като най-топлата досега година. Откакто се правят измервания от 1880 г., температурата на Земята се е повишила с 1,2 градуса. Има опасност да зачестят климатичните аномалии, бият тревога учените. Докато скептиците по отношение на климатичните промени в САЩ празнуват победата на Доналд Тръмп, учените говорят с езика на цифрите. И в тях няма нищо, което поне малко да ни успокои: температурите продължават да се покачват.

По всяка вероятност 2016 година ще счупи всички световни температурни рекорди. Изминалите две години бяха най-топлите откакто се води такава статистика - от 1880 година. По данни на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), средната температура на земната и морската повърхност на Земята от януари до ноември 2016 година е била 14,9 градуса по Целзий - с 0,06 градуса повече в сравнение със същия период на миналата година. Световната метеорологична организация (WMO) също прогнозира, че 2016 година може би ще бъде най-топлата досега година. Нейните изчисления сочат, че глобалната температура през 2016 година е достигнала 14,8 градуса по Целзий - с 1,2 градуса по-висока от преди индустриализацията от средата на 19 век. Глобалната средна температура в предишната рекордна в това отношение година (2015) е била 14,7 градуса по Целзий, а между 1961 и 1990 година - 14 градуса.

Природни катаклизми промениха света през 2016 г. (ВИДЕО)

Арктика се топи

Учените са сериозно загрижени от покачването на температурите в Арктика, където ледовете се топят много бързо. По данни на NOAA, средната температура на повърхността през 2015 година е била с 2,8 градуса по-висока в сравнение с началото на измерванията в началото на 20 век. по данни на американския Национален център за изследване на снега и леда (NSIDC), ледената покривка в Арктика никога не е била по-малка на площ, откакто вече 38 години се правят сателитни измервания. Ледовете в Арктика през ноември са заемали площ от 9 квадратни километра - с почти два милиона квадратни километра по-малко отколкото средните стойности през ноември през годините от 1981 до 2010-та. С други думи - ледената шапка се е смалила с цели 18 процента.

Климатът се променя твърде бързо за много животни и растения

Без ледена покривка, която отразява слънчевите лъчи, се покачват и морските температури. "Океаните са полудели", резюмират експертите от NOAA положението, визирайки състоянието на арктическите региони и силните бури в Берингово море. Покачващите се температури на морската вода се и една от причините за урагани от рода на "Матю", който опустоши големи площи в Хаити и в югоизточната част на САЩ през октомври.

Наводненията и климатичните аномалии ще зачестяват

Също и в Германия температурите се покачват. По данни на Германската метеорологична служба (DWD), през 2016 година те ще надхвърлят с повече от градус тези в периода 1961 - 1990 година, когато средната температура в Германия е била 8,2 градуса по Целзий. От средата на 19 век тази стойност се е повишила с градус и половина.Изследователите на климата бият тревога и поради увеличената концентрация на въглероден двуокис в атмосферата, която оказва силно влияние върху затоплянето на Земята. Учените прогнозират, че, ако изхвърлянето на въглероден двуокис продължи със същите темпове, е малко вероятно да бъде постигната целта за ограничаване на глобалното затопляне на Земята с най-много 1,5 до 2 градуса по Целзий.

Човечеството живее назаем от Земята, ресурсите вече не достигат (ВИДЕО)

Климатолозите предупреждават, че покачването на глобалната температура само с градус и половина над нивото от преди индустриализацията ще доведе до зачестяване на климатичните аномалии на Земята: нивото на моретата и океаните може да се повиши с 1,5 метра до 2300 година, а кораловите рифове могат да изчезнат. Експертите от Потсдамския институт за климатични проучвания твърдят, че, при повишаване на температурите с два градуса, морското равнище ще се покачи с два до три метра до 2300 година. Тогава огромният леден щит на Гренландия може да се стопи до критичната си точка, което би било катастрофа за островите и крайбрежните градове. Покачването на температурата с над два градуса може да доведе до пълното стопяване на ледовете в Северното полукълбо. Което още повече ще вдигне морското равнище.