Учениците в Пловдив във ваканция до 9 януари
Учениците в Пловдив във ваканция до 9 януари / Thinkstock/Getty Images

Заради прогресивно нарастващата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) и все по-големия процент отсъстващи в школата, ваканцията на учениците в Пловдив се удължава с два дни. Ако епидемична обстановка не наложи промяна, училищата ще отворят врати на 9-ти януари, понеделник. Заповедта за удължаването на ваканцията е подписана от кмета на града Иван Тотев.

Според данните на РЗИ Пловдив, заболеваемостта от грип и ОРЗ за последните дни е 171.32% на 10 000. За ограничаване на епидемичния подем, от инспекцията предприемат редица мерки. Преустановяват се свижданията и плановите операции, консултациите на бременните жени и кърмачета, профилактичните прегледи и имунизации, а обслужването на болните от грип и ОРЗ трябва да е по домовете.

От РЗИ препоръчват още личните лекари в населените места с открити случаи на птичи грип да издирят и проведат 10 дневно наблюдение на лицата, били в директен контакт със заразените птици или с техните трупове. Медиците трябва да следят за появата на грипоподобно заболяване, треска или конюктивит сред хората и незабавно да информират здравната инспекция в Пловдив при диагностицирането на един от изброените симптоми.