Разделят морските плажове на четири основни групи
Разделят морските плажове на четири основни групи / DarikNews.bg, архив

Морските плажове ще бъдат групирани и класифицирани съобразно техните физико-географски дадености и видовете туристически услуги, които могат да бъдат предоставяни в рамките на дейностите по стопанисването им. Това предвиждат промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които бяха приети от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова.

Съгласно новите промени, министърът на туризма ще извършва групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им. Въвежда се и изискване размерът на концесионното плащане, както и последващото определяне на цените на плажните принадлежности и на предоставяните услуги да бъдат обвързани с индивидуалните характеристика на съответния морски плаж, в зависимост от групата, в която попада.

Кабинетът одобри промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Предвижда се разработването на съответна методика за определяне на минималното концесионно плащане, съобразена с индивидуалните характеристики на плажовете, която да продължи предприетите стъпки за намаляване цените на плажните принадлежности на плажовете.

Групирането ще позволи да се отчетат индивидуалните характеристики на плажовете, като ще се вземат предвид дали те се намират в урбанизирана територия или не, каква леглова база има в близост, големината на ивицата, природните й особености и др. По този начин всяка категория плажове ще могат да се управляват по различен начин като се отчита търсенето и нуждите на потребителите на туристическа услуга.

Законопроектът въвежда и класификация на морските плажове, съобразно туристическите услуги, които могат да се предоставят на тях, въз основа на минимални изисквания за техния вид и качество. Групирането на морските плажове, вкл. и по възможностите за ползването им, ще доведе в максимална степен до баланс между удовлетворяване на изискванията и нуждите на потребителите и предоставянето на различните видове туристически услуги.