Инж. Петя Аврамова: 32 млн. лв. осигурихме за пътища в и около Враца
Инж. Петя Аврамова: 32 млн. лв. осигурихме за пътища в и около Враца / Дарик Враца - архив

- Как определяте изминаващата 2016 г. – успешна или не толкова от гледна точка на това, което успяхте да свършите?

В края на всяка изминала година обръщаме поглед назад и неизбежно идва равносметката за поставените цели, направеното до момента и пропуските. Изминаващата 2016 беше година с много предизвикателства и въпреки, че имаше и тежки моменти съм много доволна, че успях да постигна няколко от най-важните за мен цели.

Аз не съм от този тип политици, които разчитат на евтин ПР. Лесно е да зададеш няколко въпроса в парламентарния контрол на НС и да го отчетеш като дейност. Това коства 10 мин. Резултати се постигат с много труд и упоритост, които изискват много време и енергия. През изминалите две години не пожалих сили и време, направих много срещи, убеждавах, аргументирах се, настоявах за решаване на проблеми и искам да подчертая, че това правителство с премиер Бойко Борисов е откликвало на моите искания  и резултатите са налице. Благодарение на тези мои усилия се осигуриха средства от ОП „Региони в разтеж” в размер на 13 млн лева за пътя Враца – „Леденика“. Пътя беше включен в първите приоритетни обекти. Избран е изпълнител и пролетта трябва да започне основния ремонт от изчислителния център до пещерата „Леденика“.

Благодарение на тези усилия се ремонтира пътя Враца – Криводол със средства на АПИ в размер на 5млн. лева. Благодарение на моите усилия се отпуснаха първоначално 6млн. лева за ремонта на бул.”Васил Кънчов”, като беше извършена рехабилитацията от входа на Враца до магазин Лидл. С постановление на МС се отпуснаха и останалите 8 млн.лева за довършването му. С 3,5 млн. лева от тях се извършиха ремонтни дейности, като останалите 4,5 млн ще се вложат пролетта за довършване на ремонта и полагане на последния пласт асфалт.

Средствата, които са инвестирани и ще бъдат инвестирани в тези пътища са на обща стойност 32 млн. и 800 хил. лв.

Изключително важно за нашия регион е подобряването на пътната инфраструктура. Това е необходимо и за хората, които живеем тук, и за привличане на инвеститори и за развитието ни като туристическа дестинация.

И трите пътя са държавни. За всичко това дължа благодарност на министър Лиляна Павлова, на министър Владислав Горанов, на инж. Лазар Лазаров изп.директор на Агенция пътна инфраструктура и най-вече на премиера Борисов.

Благодарение на разбирането, което получих от финансовия министър Козлодуй ще има детски парк, за което бяха отпуснати с мин.постановление 500 хил.лева. Благодарение на съдействието което оказа Влади Горанов по мое настояване община Криводол успя да получи помощ, да възстанови средствата, които дължеше на фонд Земеделие за финансова корекция и да кандидатства с проекти по програмата за селските райони с проекти за над 10 млн лева.

Удовлетворена съм че с Постановления на МС праз юли бяха отпуснати и допълнителни средства в размер на 1,3 млн. лева за общините Борован, Хайредин, Бяла Слатина и Криводол. 300 000 лв. бяха предоставени по бюджета на Бяла Слатина за рехабилитация на улици. 350 000 лева са отпуснати за доизграждане на културно-информационен център в Борован и 300 000 лв. за ремонт на пътища. Пари за ремонт и рехабилитация на улици получиха и общините Хайредин и Криводол, като сумите са съответно 350 000 и 300 000 лева. Решението за пореден път показа, че правителството не дели общините на малки и големи.

Друг основен проблем, с който се сблъсках през годината и положих огромни усилия за разрешаването му е състоянието на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. През последните три години болницата беше доведена почти до фалит. Положихме огромни усилия за да успеем да извоюваме средства за да стабилизираме лечебното заведение и хората да работят по-спокойно. При 12 млн.лева задължения, това е една ежедневна борба и тя продължава и в момента. Трябва да отдадем заслужено признание на изп.директор Орлин Цветков за усилията, които положи в тези няколко месеца за стабилизиране на лечебното заведение. Да благодаря на персонала за разбирането и търпението. Вярвам, че общите усилия ще доведат до добър резултат и ще спасим най-голямата болница в областта.

- Направихте ли си изводите след изборите за президент?

В политически план, ГЕРБ се противопостави категорично на популизма и задкулисието. За едно десетилетие не влязохме нито веднъж в безпринципна коалиция. Управлявахме на база ясна управленска програма и точно разписано коалиционно споразумение. Не се поддадохме на призивите за безотговорно харчене, в името на краткотрайно печелене на гласове за следващите избори. И най-важното – доказахме категорично, че за нас властта не е самоцел. ГЕРБ връща властта на суверена винаги, когато неговата подкрепа към нашите политики намалее. ГЕРБ е единствената партия, която признава и победите си, и загубите си. Ние говорим за грешките си и се учим от тях. Това е демократичен принцип, от който няма да отстъпим и занапред, защото вярваме, че властта се дава от хората и трябва да бъде упражнявана само и единствено в интерес на хората.

По волята на народа от последните президентски избори, днес сме изправени пред нови парламентарни избори. Ние от ГЕРБ умеем да се вслушваме в гласа на гражданите. Направеното от нас досега е видимо и ясно, но днес народът ни казва, че вече очаква от нас друго. Ние ще преосмислим нашите приоритети и както винаги досега, ГЕРБ ще предложи ясна управленска програма с точно разписани политики, които да следваме и изпълняваме, за да надградим и да постигнем последователно нашата следваща цел – развита икономика, просперираща, стабилна, България и образовано гражданско общество.

Ние си даваме сметка че гражданите искат промяна насочена в социалната сфера и разбираме, че социалната политика е тази, която е по-близо до хората. Не може обаче да очакваме, че ще има ръст на икономиката и добра среда за бизнеса, ако няма инфраструктура. Освен това не бива да се пропуска и факта, че в България се очаква ръст на икономиката от около 3,2%, докато средно за Европа той е 1%. В икономически план, ГЕРБ пое отговорността за управление на държавата два пъти в условията на тежка финансова криза със спрени еврофондове, банкова нестабилност и растящи публични дефицити, предизвикани от тройни коалиции, оглавявани от БСП.

И двата пъти успяхме много бързо да стабилизираме икономиката и да балансираме държавния бюджет. Благодарение на нашите правителства, в регионите на България бяха инвестирани десетки милиарди левове по линия на европейската солидарност, увеличихме значително чуждите инвестиции в региона. Овладяхме банковата криза и изплатихме влоговете на хората, които бяха излъгани от експеримента „Орешарски“. Увеличихме приходите в бюджета за сметка на контрабандата и сивата икономика. В резултат на нашето управление България е на второ място в Европейския съюз по ръст на икономиката, безработицата в страната ни е под средната за ЕС, а публичната ни задлъжнялост е сред най-ниските в Европа.

Приехме държавния бюджет за 2017г. Увеличението на средствата в образование, отбрана, сигурност и здравеопазване е отражение на политиките на ГЕРБ.

Образование - 229,5 млн. лева повече. За привличането на млади учители се предвижда увеличение на възнагражденията и поддържането на средната учителска заплата над средната за страната. За целта в новия бюджет са предвидени допълнително 100 млн лева.

Отбрана и сигурност – 860 млн. повече. През 2016 бяха приети програми за модернизация на българската армия. Част от тях са заложени в бюджета за следващата година като план за инвестиции в българската армия. През 2017 за нови изтребители са предвидени 231млн лева, а за военноморските сили 171млн.лева.

За социални плащания 400 млн. лева повече.

Общата субсидия за делегирани от държавата дейности нараства с 200,1млн лева.

Здравеопазване 230млн лева повече.

Минималната работна заплата нараства от 420 на 460лв.

Не се поддадохме на популисткото предложение за увеличение на минималната пенсия на 300лв., което на практика означава разбиване на пенсионния модел. Какво да кажем на хората, които вземат 310лв пенсия например защото са внасяли осигуровки повече от тези с пенсия 200лв. Кой не иска да вдигне пенсиите на хората. И ние искаме. Но сме честни с нашите избиратели и отговорни политици. Повишението може да стане на база развита икономика, икономически разтеж, повече пари от осигуровки. С отговорност към бъдещето, към бъдещите пенсионери, които също ще разчитат на тази пенсионна система. И сега бюджета на държавата изплаща около 50% от пенсиите.

Вярвам, че българският народ е мъдър и ще направи най-добрия избор за бъдещето на страната ни. Ние ще останем верни на каузата, идеалите и принципите си, за да не допуснем популизма в политиката да завладее страната ни и да застрашат стабилността, която постигнахме с толкова много усилия. Ще положим всички усилия и ще работим, за да спечелим отново подкрепата на българите за нов управленски мандат. Категорични сме, че ще поемем отговорност да участваме и оглавим правителство след изборите, единствено ако народът ни нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи.

ГЕРБ има с какво да се гордее и ще продължи да го показва като поеме по нов курс с още по- силни и позитивни политики.