Отпада таванът за доплащане на лекарствата
Отпада таванът за доплащане на лекарствата / DarikNews.bg, архив
Отпада таванът за доплащане на лекарствата
91885
Отпада таванът за доплащане на лекарствата
  • Отпада таванът за доплащане на лекарствата

Здравното министерство се отказа от въвеждането на таван, до който пациентът трябва да доплаща за лекарствата от позитивния списък. Таванът от 60% от цената на лекарството трябваше да влезе в сила от 1 януари, но поправката в наредбата беше отменена на днешното заседание на правителството. В мотивите на отмяната е записано, че се цели запазване на многообразието от лекарства на българския пазар.

Ако правилото с таван за доплащане от страна на пациентите беше влязло в сила, част от лекарствата в позитивния списък на здравната каса щяха да отпаднат от него, и хората трябваше да плаща цялата им стойност, коментира Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Касата плаща най-евтиното лекарство, което примерно е 5 лв. Ако друго лекарство от същата група е 20 лв., пациентът доплаща 15 лв. Влизайки в сила на новото правило, това лекарство ще излезе от реимбурсната листа на здравната каса, тя повече няма да плаща за него. И пациентът, ако иска да си го вземе, ще го вземе вече не срещу 15, а срещу 20 лв. Ще плати цялата му цена", обясни той.

В мотивите към решението за отмяна на правилото е записано, че голяма част от лекарствените продукти на пазара няма да успеят да отговорят на изискванията и трябва да бъдат изтеглени.

Според Стойчо Кацаров отмененото правило не би било негативно за фармацевтичния бизнес, а само за пациентите. "Аз, ако взимам едно лекарство, ще продължа да го взимам, но ще плащам вече повече", поясни той.