Варненски катаджии спипаха 17 почерпени шофьори
Варненски катаджии спипаха 17 почерпени шофьори / Дарик Варна, архив

Над 15 хиляди водачи са проверени в рамките на операция, организирана от Европейската организация на службите на Пътна полиция TISPOL. В рамките на кампанията са установени 201 шофьори, управлявали след употреба на алкохол, и 46 - седнали зад волана под въздействие на наркотици, отчитат от МВР.

Най-много са водачите, употребили алкохол в област Благоевград - 20. Във Варна и столицата София са засечени по 17 почерпени зад волана.

Операцията, проведена от 12 до 18 декември на територията на държавите-членки на европейската организация на службите на пътна полиция, бе с цел засилен контрол над водачите за шофиране след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества. През периода са установени общо 232 нарушения.

От засечените да управляват под въздействието на наркотични и упойващи вещества, 7 са установени на територията на област Велико Търново, в София - 7, по 5 в Бургас и Ловеч, в Стара Загора - четирима, по трима в Кюстендил, Пазарджик и Плевен, в Благоевград и Пловдив - по двама, и по един в Сливен и Смолян.

От TISPOL отчитат, че управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, е една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа, с голям брой жертви. Затова и една от целите, заложена в операцията, бе шофьорите да осъзнаят последствията, които биха причинили при подобни обстоятелства.

По време на проверките пътните полицаи са упражнили засилен контрол и за задължителната застраховка „Гражданска отговорност", като на 395 водачи са съставени актове по Кодекса на застраховането.