Земетресението в Румъния е усетено слабо в Сливен
Земетресението в Румъния е усетено слабо в Сливен / DarikNews.bg, архив

Няма получени сигнали за паника сред населението или нанесени материални щети вследствие на земетресението във Вранча, което беше усетено слабо в района на Сливен тази нощ. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи" в общинска администрация.

Земетресението в Румъния е било с магнитуд 5,6 по Рихтер. Трусът е станал на дълбочина 100 км. Епицентърът му е бил на 142 км северно от столицата Букурещ. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC-CSEM) земетресението е усетено като силно разклащане.

Инж. Снежана Кънева коментира, че без разлика за вида бедствие винаги са налице трите основни момента - преди, по време и след. Според нея преди бедствието имаме достатъчно време, за да се подготвим и повишим нашите знания и умения за това какво е най-правилното и точно действие и противодействие, както и какво не трябва да се прави при възникването му.

"Преди земетресение е необходимо да знаем сеизмичната обстановка в района, да огледаме и познаваме добре жилището, офиса и прочее, кои са опасните места, къде трябва да отидем при усещането на първия трус и т.н. По време на земетресението - най-важно е да запазим самообладание и изберем най-безопасното място, да изключим внимателно ток, вода и газ. След земетресението - трезво да преценим обстановката и да следваме препоръките на компетентните органи, като не пречим дори с излишни телефонни разговори и им съдействаме. Не бива да се подаваме на догадки и слухове, а се доверим на официалната информация. Трябва да се помни, че при кризисни ситуации, свещен човешки дълг е първо да се погрижим за децата, болните, инвалидите и ранените. Опитът показва, че при земетръсна катастрофа се проявяват най-добрите черти от човешкия характер - саможертва, взаимопомощ, героизъм", обясни началникът на отдел "Сигурност и управление при кризи" в Община Сливен инж. Снежана Кънева.