70 семейства от Хитрино подали заявления за помощ засега
70 семейства от Хитрино подали заявления за помощ засега / снимка, архив: МВР-Шумен
70 семейства от Хитрино подали заявления за помощ засега
91881
70 семейства от Хитрино подали заявления за помощ засега
  • 70 семейства от Хитрино подали заявления за помощ засега

Общо 70 семейства от Хитрино са подали заявления до междуведомствената комисия, която ще разпределя ресурса от 5 милиона лева, отпуснати от социалното министерство за справяне с последствията от трагедията на 10-ти декември. Това съобщи социалният министър в оставка Зорница Русинова.

Над 80 процента от молбите са за възстановяване на щети. Има четири молби за отпускане на допълнителна социална помощ от 500 лева за период от 6 месеца.

5-те млн. лв. от социалното министерство бяха отпуснати от фонд "Социална закрила" и преведени на Община Хитрино четири дни след трагедията в селото. Чрез тях ще се подпомогнат пострадалите семейства за възстановяване на щети, социални помощи, нужда от медицинска помощ или рехабилитация. Това припомни ресорният министър в оставка Зорница Русинова.

Тя обясни, че през първите шест месеца ще се прави индивидуална оценка на нуждите на всяко домакинство и ще се отпуска допълнителна месечна социална помощ в размер на 500 лева за максимум шест месеца.

До момента само четири семейства са подали молба за допълнителната помощ от 500 лева месечно, но се очаква след Нова година да постъпят още молби, каза Русинова.

Парите за възстановяване на щетите ще могат да се отпускат до две години след инцидента. Средствата ще се разпределят от Междуведомствена комисия, в която влизат представители на Общината, на социалните служби, на Камарата на архитектите.

От вчера 30 души, наети чрез програма от Бюрото по труда са на място в Хитрино, за да помагат за разчистването на терените. Все още няма обща оценка на щетите в селото.