РЗИ-Пазарджик: Има бум на заболели, но е рано да се говори за грипна епидемия
РЗИ-Пазарджик: Има бум на заболели, но е рано да се говори за грипна епидемия / Thinkstock/Getty Images

Въпреки че заболеваемостта от вирусни инфекции в Пазарджишка област е висока, е рано да се говори за грипна епидемия, каза д-р Магдалена Станева, началник на отдела за надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция.

В региона до момента не е доказан грип с лабораторни проби. Първите ще бъдат взети днес от лични лекари и ще бъдат изпратени за изследване в референтната лаборатория. За седмицата преди Коледа в Пазарджишко е регистриран ръст на пациентите с остри респираторни заболявания.

От 110 за предишните две седемдневки те скачат на 158, а заболеваемостта достига до 223 на 10 000 души. Това е високо равнище по системата за оценяване на риска. Но макар да е прието епидемия да се обявява при 250 заболели на 10 000 души средно за страната, за всеки регион тази граница е различна, като за Пазарджишко тя е около 400 на 10 000, обясни д-р Станева.

За момента е разпоредено обстановката да се следи всеки ден и да се изпращат данни за броя на заболелите от респираторни инфекции. Според д-р Станева е много вероятно да не се стигне до епидемия. В следващите дни ни очаква студ, който обичайно убива вирусите. Освен това учениците са във ваканция, не се събират в колективи и така се ограничава предаването на заразата.