Румънският президент отхвърли номинацията на мюсюлманка за премиер
Румънският президент отхвърли номинацията на мюсюлманка за премиер / снимки БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис отхвърли кандидатурата на Севил Шайде, която бе предложена за министър-председател от коалицията Социалдемократическа партия и Съюз на либералите и демократите.

„Внимателно притеглих всички аргументи „за" и „против" е реших да не приемам това предложение. Предлагам на коалицията СДП и СЛД да издигнат друга кандидатура", мотивира се държавният глава.

Той не съобщи причините, поради които е отхвърлил Шайде.

На провелите се на 11 декември парламентарни избори в Румъния с голяма преднина победи СДП, но тя не успя да получи мнозинство. В резултат на преговорите бе образувана коалиция между социалдемократите и либералите, които разполагат с 54% от местата в парламента. Това им позволи да издигнат общ кандидат за премиер. Това бе държавният секретар в министерството на регионалното развитие и държавното управление Севил Шайде. Тя е представителка на турско-татарското малцинство и е мюсюлманка по вероизповедание.

Румънският президент отхвърли номинацията на мюсюлманка за премиер
netinfo

Опозицията подложи на критика този избор, твърдейки, че на нея й липсва достатъчно политически опит. Друга пречка е и това, че тя е омъжена за сириец, за който се твърди, че подкрепя Башар Асад.

В същото време на 21 декември при представянето на Шайде лидерът на СДП Ливиу Драгня предупреди, че „друго предложение няма да има". Според анализатори Румъния може да попадне в задънена улица, която да прерасне в криза между лявоцентристката коалиция в парламента и президента, издигнат от дясноцентристката Национал-либерална партия.

Източник: БГНЕС