ОбС отложи обсъждането на предложенията за закриване на две училища в Плевен
ОбС отложи обсъждането на предложенията за закриване на две училища в Плевен / dariknews.archive

На последната си за годината сесия, Общинският съвет в Плевен не прие предложението, внесено от кмета Георг Спартански за закриване на двете плевенски основни училища „Васил Левски" и „Никола Й. Вапцаров".

Съветниците гласуваха отлагане на дебатите за следващо заседание и възложиха на кмета на Плевен в срок до 15 март 2017 г. да внесе в Общинския съвет цялостна концепция за оптимизация на общинската образователна инфраструктура, включваща анализ на съществуващата мрежа, мерки за оздравяване и преструктуриране на училищата с посочени съответни срокове и необходимия за това финансов ресурс.

За решението информира председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев на редовната си среща с медиите.
Той заяви и личната си позиция против закриването на двете учебни заведения, като посочи и мотивите си за това:

„Изобщо, това е доста постно предложение, което не дава нужната информация, за да вземеш адекватно решение. Когато има някакъв проблем не можеш, идентифицирайки го веднага да приложиш най-тежката и най-крайна мярка. Смятам, че не са изчерпани други възможни управленски решения за „лечение на болестта, за да се стигне до крайната мярка". Да, може да се стигне и до нея, но според мен директното прилагане на най-крайната мярка е неработещо решение и не е добре".

Мартин Митев не пропусна и въпроса за слуховете относно това, кое поражда желанието за закриване на двете плевенски училища, от които се е абстрахирал. Той остави без коментар и емоциите, вложени от двете страни в казуса - кмет и директор на училище.

"В никакъв случай не си затваряме очите и за демографските проблеми, които се наблюдават като цяло в страната. Смятам обаче, че стъпвайки на тази демографска тенденция, трябва да се направи анализ на мрежата от учебни заведения за община Плевен, къде какво образование се дава, да се огледат всички аспекти. Нека съответните специалисти седнат и направят този анализ. Тогава ние ще можем да вземем обосновано и информирано решение. Не може решение за закриване на училище да се пречупва единствено и само през призмата на финансирането. Затова предложих този проект за решение, който бе гласуван и от колегите", коментира Мартин Митев.

Мартин Митев беше категоричен, че решение ще има и прочете пред представителите на медиите предложението си за решение на проблема, което е прието на декемврийската сесия на Общинския съвет.

"Трябва да има преструктуриране на образователната инфраструктура, но само по ясни критерии, с ясни правила и ясна цел. При представяне на цялостна концепция за оптимизация на общинската образователна инфраструктура", каза в заключение Митев.