Как Дядо Коледа раздава всички подаръци без да го видят?
Как Дядо Коледа раздава всички подаръци без да го видят? / Thinkstock/Getty Images

Мистерията как Дядо Коледа успява да обиколи света и да раздаде коледни подаръци на 700 мнл. деца само за една нощ, като се спуска и през комина без да го усетят, беше "разгадана" от физик от университета в Екситър.

Ученият обяснява, че тъй като Дядо Коледа и еленовият му впряг препускат в огромна скорост, съгласно теорията за относителността, те неизбежно се свиват, което пък позволява прехвърлянето на големи пакети с подаръци през комините.

За 5 часа Дядо Коледа е раздал 1,57 милиарда подаръка

Д-р Кейти Шийн - физик от катедрата по география в университета, е открила научно обяснение и за това защо никой не чува Дядо Коледа и почти никой не успява да го зърне на Бъдни вечер.

На 14 декември д-р Шийн обясни на децата, дошли на коледна лекция в университета, че съществува специална теория на относителността, създадена от Алберт Айнщайн, специално за Дядо Коледа. Освен това, според д-р Шийн, самият Айнщайн малко прилича на Санта Клаус.

С теорията на относителността се обяснява и това, че Дядо Коледа не остарява през годините, и то е благодарение на факта, че относителността забавя часовника.

Британска изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света

Когато самата д-р Шийан била седемгодишна, писала писмо на Дядо Коледа с молба да й отговори защо не остарява. Момичето получило отговор, очевидно писан с трепереща ръка, в който се обяснявало, че "всичко е магия". Но като бъдещ физик, Шийн искала разумно обяснение и 26 години по-късно вече го е намерила.

Д-р Шийн е изчислила, че Дядо Коледа пътува със скорост 10 млн. км/ч, за да разнесе подаръците в рамките на 31 часа.

Ако някои деца са били особено послушни и чорапът за подаръците им е по-голям, на Дядо Коледа се налага да се движи още по-бързо. При такава скорост той се променя и от червен става зелен, а може дори да изчезне, обяснява Кейти Шийн.

Точно затова децата няма как да го познаят, тъй като той изглежда като оцветена като дъгата мъгла, която е почти недоловима за човешкото око.

Тъй като се движи 200 000 пъти по-бързо от Юсейн Болт, най-бързия човек в света, законите на физиката обясняват защо Дядо Коледа е почти невидим докато доставя подаръците.

НОРАД помага на децата да проследят пътуването на Дядо Коледа

Доплеровият ефект може да накара добрия старец да промени цвета си, защото светлинните вълни, които освобождава, се променят заради високата скорост.

Доплеровият ефект обяснява и защо децата не могат да чуят белобрадия дядо. Колкото повече се приближава, звукът на камбанките и неговото гърлено "Хо-хо-хо" отиват във все по-висок регистър (нещо като сирената на линейка) и после напълно замлъкват, защото шейната се движи извън обсега на човешкия слух.

Що се отнася до "горивото" на Дядо Коледа - това е неговата чаша шери и един-два пая с месо, а за елените има моркови.

Д-р Шийн се надява с обясненията си да разпали интереса на децата към науката и по-специално към физиката.

Източник: БГНЕС