Анкара разследва видеото с екзекуцията на турските войници в Сирия
Анкара разследва видеото с екзекуцията на турските войници в Сирия / БГНЕС, архив

Видеото с изгорените живи от Ислямска държава турски войници и липсата на ясни отговори от властите провокираха протести в Истанбул, прокуратурата в Анкара започна разследване.

Главната прокуратура изпрати писма до началника на Генералния щаб, до националната агенция по разузнаването MIT и до службата за сигурността. Експертите им трябва да установят дали действително двамата изгорени войници са от турските въоръжени сили, участващи в операцията "Щит на Ефрат".

В писмото се акцентира и на факта, че във видеото палачите говорят на турски език и вероятността те да са турски граждани е много голяма, поради което е наложително да бъде установена самоличността им. В телевизионно интервю вчера министърът на отбраната Фикри Ъшък разкри, че в ръцете на джихадистите от Ислямска държава в момента се намират трима турски бойци, но отказа да посочи подробности поради съображения за следствена тайна.

Източници от министерството заявиха пред турската секция на Би Би Си, че разследват достоверността на 19-минутното видео, разпространено в социалните мрежи от Ислямска държава, като обещаха конкретни отговори.

Въпросът бе внесен и като питане до премиера Бинали Йълдъръм в парламента от депутати от опозиционната Народно-републиканска партия. Отказът на кабинета да даде яснота извади граждански организации на протест в Истанбул, който обаче бе разпръснат с насилие от полицейските части за борба с безредиците, 18 души бяха арестувани.

В."Джумхуриет" припомня, че на 1 септември 2015 г. от град Килис до сирийската граница ислямските терористи отвлякоха редник, но нито един представител на властите не е информирал родителите му за хода на разследването.

Източник: БГНЕС