Хора на Тръмп ще работят за него извън Белия дом
Хора на Тръмп ще работят за него извън Белия дом / Guliver/Getty Images

Хора, които участваха в кампанията на Доналд Тръмп, ще формират структура в негова подкрепа, която ще функционира извън Белия дом. Това беше използвано и при Барак Обама.

"Това е точно като използвания от Обама модел", заяви пред Фокс Нюз бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич.

Сериозното обсъждане за сформиране на група по модела на Organizing for America, мрежата, създадена през 2009 г. от Дейвид Плъф, мениджър на кампанията на Барак Обама, започна в началото на декември, след като Келиан Конуей повдигна въпроса в Twitter.

Докато тя не се присъедини към администрацията като съветник на президента - това беше огласено в четвъртък Конуей изглеждаше като най-вероятния шеф на т.нар. "Суперструктура на Тръмп". Но в четвъртък в предаване по Фокс Нюз Конуей отново популяризира идеята за структура извън Белия дом, казвайки, че такава институция "е от неописуемо значение за да помогне на президента да се справя със законодателните си задачи и назначенията в кабинета си, особено неговите номинации за Върховния съд".

Гингрич няма да се включи в тази външна мрежа. Той ще се занимава със задачата за разработване на стратегически план за свиване и модернизиране на правителството.

Също извън периметъра на Белия дом ще работят един от бившите мениджъри на кампанията Кори левандовски, който заедно с Бари Бенет откриват Avenue Strategies, фирма за политически консултации, чиято централа ще бъде близо до Белия дом. По думите на Левандовски тяхното намерение е да окажат помощ на Тръмп за неговата икономическа политика.

Източник: БГНЕС