Убиецът от Оризаре излиза от затвора, имал добро отношение към труда
Убиецът от Оризаре излиза от затвора, имал добро отношение към труда / Снимка: Лалка Димитрова

29-годишният Иван Стаматов от Оризаре, който през 2011 г. закла брата на приятелката си и бе осъден на 10 г. лишаване от свобода, излиза предстрочно от затвора. Това е окончателното решение на Бургаския апелативен съд. Случаят придоби скандална известност, след като в края на миналия месец окръжния съдия Събчо Събев обяви, че пуска Стаматов на свобода „със свито сърце", защото излизал прекалено скъпо на държавата- повече, отколкото един пенсионер.
Предложението за освобождаването дойде от началника на затвора. Пандизчията имал да търпи още 1 г, 10 м и 17 дни остатък от наказанието, а понеже многократно бил награждаван за добро поведение, спецкомисия към затвора единодушно взела решение, лишеният от свобода да бъде предложен за условно предсрочно освобождаване.
Прокуратурата протестира, подчерта, че затворникът работел твърде малко, бил неграмотен и нямал никакво желание да се образова, но според Апелативния съд: „упражняването на обществено полезен труд не зависи единствено от желанието на лишения от свобода, а е съобразено с режима на изтърпяване на наказанието и възможностите на затвора, а осъденият имал добро отношение към труда". Липсата на образование апелативните магистрати коментират така: „Отношението към бъдещото му образоване не е от съществено значение за неговото поправяне, тъй като е свързано с неговите интелектуални възможности".