Освещават кръста над Велинград
Освещават кръста над Велинград / Дарик архив

Големият светещ кръст над Велинград, издигнат с подкрепата на дарители през есента на тази година, ще бъде осветен символично на Бъдни вечер в навечерието на Рождество Христово, съобщават от Инициативния комитет, заел се със поставянето на християнския символ. Церемонията ще започне в 14 часа, като организаторите отправят покана към всички жители на общината и гостите на курорта. Всеки, който желае, може да носи питката, която ще разчупят на Бъдни вечер в домовете си, да бъде осветена заедно с кръста.

Въздигна се по Божията милост този кръст в лето Господне 2016-то с дарителството и голямата любов на Божий народ” - това гласи надписът на една от мраморните плочи, които вече са поставени върху постамента на 21-метровия християнски кръст във Велинград.

Кампанията за набиране на необходимите за кръста 100 000 лева бе възобновена преди година от Сдружението за развитие “Западни Родопи” - Велинград, с подкрепата на общината, гражданският Инициативен комитет “Да поработим за Велинград”, както и много доброволци. Част от тях почистиха и облагородиха района около кръста и намиращия се наблизо гроб на Вела Пеева. Пространството около кръста е оградено като е облагородено с пейки и зеленина, предстои да се монтират беседки, дарени от велинградски дървопреработващи фирми.